Állami segítséget várnak a gabonatermelők

Vágólapra másolva!
Az aszály nemcsak az állattartóknak okozott komoly veszteségeket, hanem a gabonásoknak is - derült ki a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) gabona-választmányának tegnapi ülésén.
Vágólapra másolva!

Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Nógrád, Heves, Fejér megyék és Békés megye északi részét súlyosan érintette az aszály. Ezeken a területeken az 1-2,5 tonna közötti hektáronkénti termés jellemző a kalászosoknál és a kukoricánál - mondta a Napi Gazdaságnak Tóth István, a MOSZ titkára. Vannak azonban olyan térségek az országban, ahol kifejezetten jó lett a gabona terméseredménye, például Zala vagy Békés megye déli részén.

A különösen rossz helyzetbe került gazdák az ország termőterületének mindössze a 20-25 százalékán gazdálkodnak. Az ország mintegy 70 százalékán pedig elképzelhető, hogy a terméskiesést a magasabb árak kompenzálják.

A vegyes gazdálkodású gazdaságokban - ahol állatot is tartanak - pedig a drága kukoricát fel kell etetni az állatokkal, így pedig veszteséget termelhetnek. Gondot jelent az is, hogy az értékesítésre korábban szerződött gabonatermelők a rosszabb termés miatti magasabb árat nehezen tudják elfogadtatni a felvásárlókkal.

Mindezek miatt a termelők állami segítséget várnak. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy ez nem országos probléma, hanem egyes üzemek gondja, egyes jól meghatározható térségekben - mondta Tóth. A szóba jöhető állami segítő eszközök közé a hitelek átütemezésének támogatása, a kárenyhítési rendszerben az állami források növelése tartozik. Az érintett termelők elvárnák azt is, hogy járulék- és adóbefizetéseikre adjon halasztást az állam.