Erősebben nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 119,64 pontos emelkedéssel 20 472,24 ponton nyitott hétfőn, ami az előző napi záró értékhez képest ez 0,59 százalékos emelkedés.
Vágólapra másolva!

A pénteki esés után enyhe pozitív korrekcióra számítanak hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI által megkérdezett szakértők.

Málits Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője az amerikai és a német tőzsdék pozitív korrekciója nyomán a magyar piacon is az árfolyamok enyhe emelkedésére számít. A Mol papírok kereskedése érdekes lehet, mivel előfordulhat, hogy újra kezdi vásárolni saját részvényeit.

Soós Frigyes, az OTP brókere szintén nem számít nagy fordulatra. Rövid távon pozitív korrekciót eredményezhet a nemzetközi piacokon, így Budapesten is az a vasárnapi amerikai bejelentés, miszerint az amerikai kormány támogatja a Fannie Mae és a Freddie Mac pénzintézeteket, a két legnagyobb amerikai jelzáloghitelezőt. Kérdés az, hogy hosszabb távon mi történik - mondta az üzletkötő.

Emelkedéssel indítottak a nyugat-európai részvénypiacok

A szakértők azt mondták, hogy a kezdeti erősödést részben az amerikai kormánynak az a vasárnapi bejelentése váltotta ki, hogy támogatást nyújt a két legnagyobb amerikai jelzáloghitelezőnek, erősítve ezzel a két pénzintézet, és általában a bankok iránti befektetői bizalmat.

A hétfői kereskedés kezdetén vállalategyesülési hírek is növelték a tőzsdemutatókat, így a Financial Times című lapnak az az értesülése, hogy az amerikai FedEx előzetes tárgyalásokat folytat a TNT holland csomagküldő felvásárlásáról. A TNT árfolyama 24 százalékkal emelkedett.

Két százalékot meghaladó mértékben nőtt az InBev árfolyama arra a hírre, hogy elfogadta 52 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát az amerikai Anheuser-Busch. Ezzel a világ legnagyobb söripari vállalata jön létre.

Röviddel 9:30 előtt a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 1,4 százalék emelkedéssel 1141,64 ponton volt.

Ugyanekkor a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 85,94 pontos emelkedéssel 6239,24 ponton állt, a londoni FTSE100 indexe 103,90 ponttal 5365,50 pontra nőtt.

Esett a Nikkei

Hétfőn szerényen gyengült a tokiói értéktőzsde fő mutatója.

A 225 válogatott részvény Nikkei indexe 29,53 pont (0,2 százalék) csökkenéssel 13 010,16 ponton fejezte be a napot.

A megfigyelők elmondták, hogy a Nikkei mutatója a kereskedés kezdetén 1,1 százalékos nyereségen is állt elsősorban a banki rézvények drágulására, miután vasárnap az amerikai kormány bejelentette: emeli a két vezető amerikai jelzálogkölcsönző állami hitelkeretének az összegét. Az intézkedés bizalomerősítő hatására nőttek hétfőn a pénzügyi részvények árfolyamai.

A kereskedés későbbi szakaszában a banki részvények nyeresége csökkent, ugyanakkor erősödött például a JFE Holdings árfolyama az acélgyártónak arra a bejelentésére, hogy valószínűleg árat emel.