Még mindig nem dolgozik a magyar

Vágólapra másolva!
A hazai munkaerő-piaci helyzet változatlanul kedvezőtlen képet mutat, európai összehasonlításban pedig egyre rosszabb a pozíciónk. Miközben az EU-ban sikerült az elmúlt négy évben több mint 3 százalékponttal bővíteni a foglalkoztatottak arányát, addig nálunk nem történt érdemi változás - tájékoztat a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Bulgária, Lettország és Lengyelország eredményei viszont kiemelkedők, a balti államot leszámítva a hazai szint alól indulva mostanra megközelítették az európai átlagot.

Az Európai Bizottság szerint a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a közelmúlt európai gazdasági visszaesését a munkaerő-piaci folyamatok is követik: 2008 második fél évében 0,2 százalékra csökkent a foglalkoztatottság bővülése a 27 tagállamban - idézi fel a Humán Rent Press legfrissebb hírlevele. A lassulás ellenére az egy évvel korábbi helyzethez képest ma 2,9 millióval többen dolgoznak a közösségben.

Kevesebb dolgozó és több munkanélküli, mint egy éve

Ám az egyes tagállamok között alapvető különbségek tapasztalhatók - derül ki a jelentésből. Míg Lengyelországban folytatódott az erős foglalkoztatásbővülés, addig Spanyolországban jelentős lassulás figyelhető meg e téren. A többi nagy tagállamban is mérséklődött a bővülés üteme. Ugyanakkor Magyarország és Litvánia kivételével mindenhol többen dolgoznak ma, mint egy évvel korábban.

A június és augusztus közötti időszakban a foglalkoztatottak száma itthon 3,914 millió, a munkanélkülieké 317 ezer fő volt, ez 7,5 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A munkanélküliség az előző havi szinten maradt, éves összehasonlításban viszont enyhe - 0,3 százalékpontos - emelkedést mutat. A ráta növekedése főleg abból adódott, hogy több mint harmincezer fővel kevesebb foglalkoztatott és tizenkétezerrel több munkanélküli volt, mint egy évvel korábban. A változások nagy részéért az idei év elején megfigyelhető nyugdíjba vonulási hullám volt a felelős, de sokakat érintett az állami szférában zajló leépítés is - írja a Világgazdaság.

Romlik a fiatalok helyzete

A három hónap átlagában a 15-74 éves népesség 54,9, a 15-64 évesek 61,8 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon. A nemzetközi összehasonlításban használt 15-64 éves korcsoportra számított foglalkoztatási ráta 57,1 százaléknak felelt meg, ez fél százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az Eurostat által publikált, a regisztrációs munkanélküliségi adatok dinamikája alapján továbbvezetett harmonizált munkanélküliségi ráta júliusban Magyarország esetében 7,5 százalék, összehasonlításként az EU27 országának átlaga 6,6 százalék volt.

Állandósultak a strukturális problémák a hazai munkaerő-piacon; a pályakezdők helyzete egyre romlik, és a tartósan munka nélkül lévők aránya is növekszik - derül ki az adatokból. A munkanélküliek 19,6 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelen lévő 15-24 éves korosztályból került ki, ez 0,6 százalékponttal nagyobb érték, mint a megelőző évi. Az e korcsoportot jellemző munkanélküliségi ráta 19,8 százaléknak felelt meg. Az állástalanok 50,3 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 19 hónap.