A jen 13 éves csúcsot döntött

Vágólapra másolva!
A japán jen jelentősen felértékelődött az amerikai dollárral szemben pénteken. Az ázsiai deviza 13 éves csúcsot döntött, miután a befektetők a részvények világszerte tapasztalható árfolyamesése miatt inkább a japán pénzpiacra szállnak be.
Vágólapra másolva!

A jen hatéves csúcsra jutott pénteken az euróhoz képest, miközben az euró kétéves mélypontra került a dollárhoz viszonyítva. Rosszul áll az angol font is, amely 1,53 dollár/fontra esett. Ennek oka, hogy a brit gazdaság recesszióba került. Az euró és a font gyengeségét a Bloomberg szerint az is magyarázza, hogy sok nyugat-európai bank a bizonytalan kelet-európai piacon hitelezett, és az országkockázatok miatt csökkent a bizalom a közös pénz és a font iránt.

A jen 2,8 százalékot nyert pénteken a dollárral szemben, és 94,63 jent kellett már csak adni egy dollárért péntek este fél tíz körül - magyar idő szerint - New Yorkban. A jen járt azonban 13 éves csúcson is, 90,93 jen/dolláros árfolyamon. Ez 1995 augusztusa óta nem fordult elő. (Tizenhárom évvel ezelőtt a japán jent 79,95-ös árfolyamon jegyezték, ami a háború utáni időszak abszolút csúcsának számított.)

A jen 5,1 százalékot ugrott az euróhoz képest, 125,89 jen/euróról 119,45 euróra. Járt azonban a japán pénz hatéves csúcson is az euróhoz képest, ekkor 113,81 jent kellett adni a közös pénz egy egységéért.