Nem tolakodnak a Balatonnál a befektetők

Vágólapra másolva!
Nem tűnnek izgatottnak a balatoni ingatlanfejlesztők attól, hogy a december elsejétől hatályos Balaton törvény szerint több mint 5 ezer hektárnyi területet minősítenek át beépítésre szánt-, illetve fejlesztési övezetté az üdülőrégióban.
Vágólapra másolva!

A befektetők annak ellenére nem ostromolják tervegyeztetésekkel a főépítészi irodát, hogy a december elsejétől hatályos Balaton törvény szerint több mint 5 ezer hektárnyi területet minősítenek át beépítésre szánt-, illetve fejlesztési övezetté az üdülőrégióban. A korábbi jogszabályhoz képest fontos változás lesz, hogy az építési engedélyekhez már nem a települések 60 százalékos csatornázottsága a feltétel, hanem az, hogy van-e szennyvíztisztító telep a helységben.

A kivárás oka lehet a gazdasági válság éppúgy, mint a több hete ismert jogszabály hatályba lépésére való várakozás -kommentált a távirati irodának Virányi István, a balatoni ügyekért felelős dél-dunántúli állami főépítész. "Egyedül a sávolyi Balatonring-beruházás terveinek egyeztetése zajlik gőzerővel" - mondta.

Virányi István szerint a Balatonnál a következő években 100 milliárd forintos fejlesztéseket ígérő, a tó kempinghálózatait felvásárló SCD Group sem kezdte még meg a tervei egyeztetését a főépítészi irodával, két projekt kivételével. A csoport kommunikációs igazgatója, Elkán Péter szerint a tervezettnél jóval lassabban indulnak be a projektek, mert nehézkes, lassú az egyeztetés az egyes önkormányzatokkal és a felügyeleti szervekkel. Az egyes projektek tervezéséhez szükség van a területek beépíthetőségének törvényileg engedélyezett megváltoztatására, amit mind az önkormányzatoknak, mind a főépítészi irodának el kell fogadniuk. A változó jogszabályok az SCD kempingjeinek közel felénél könnyíthetik meg a fejlesztéseket, amennyiben az érintett önkormányzatok készek ehhez igazodva módosítani az építési szabályaikat.

A cégcsoport 2007-ben 25 balatoni projektvállalatot hozott létre, a 23 balatoni településen tervezett 25 turisztikai ingatlanfejlesztéséhez. Ezek közül idén a cég négy építkezést akart beindítani, de ebből háromnál régészeti feltárások, jogvita, illetve az önkormányzat döntésének hiánya miatt csúszik a kezdés - mondta Elkán Péter. Egyelőre csak a siófoki Aranypart kemping rendelkezik jogerős építési engedéllyel, ahol a tervek szerint egyebek közt új központi épület, medence és vizesblokk épül a következő szezonra.