Vágólapra másolva!
Felemás hírek érkeztek a számítógépszektorból szerda este. A világ legnagyobb számítógépes chipgyártója, az Intel 5-6 ezer fős leépítést jelentett be, miután öt gyárát zárja be. Jól megy viszont az Apple-nek, a cég történetének rekordját jelenti utolsó negyedéves eredménye.
Vágólapra másolva!

Öt gyárát zárja be az Intel - írja a BBC. A lakat alá kerülő üzemek között van a cég utolsó Szilicium-völgyben lévő üzeme is. Emellett malajziai és fülöp-szigeteki telepeket is bezárja a cég, mivel ezek az egységek a régebbi technológiát alkalmazták.

A bejelentés azután vált időszerűvé, hogy a cég negyedéves eredménye 90 százalékkal esett vissza, miközben 2007 utolsó negyedében 2,3 milliárd, addig 2008 hasonló periódusában csak 234 millió dollár profitot könyvelhetett el a vállalat. Doug Feeman iparági elemző szerint a lépés szükséges, ahhoz megalapozott és jó döntés vezetett. Szerinte a piac üdvözölni fogja az Intel bejelentéseit.

Jól megy az Apple-nek

Sokkal jobban megy az Apple-nek: a technológiai óriásnak az elemzők várakozásait meghaladva sikerült felülmúlnia a 2007. negyedik negyedéves eresményt, az eddigi 1,58 milliárd dolláros profitrekordot. A vállalat az 1,61 milliárd dolláros nyereséget nagyban köszönheti a világszerte 22 millió eladott iPodnak és több mint 4 millió iPhone-nak.

Steve Jobbs, az Apple első embere is elégedettségének adott hangot: "A nehéz gazdasági környezet ellenére sikerült cégünk történetének legnagyobb bevételét és profitját elérnünk. Ez csodálatos!" A társaság azonban már most figyelmeztet, hogy 2009. első negyedévében jelentős visszaesés következhet.