Az MNB 2,4 milliárd eurót cserél forintra

Vágólapra másolva!
Mintegy 2,4 milliárd euró uniós forrást konvertál át év közben forintra a jegybank a bankközi devizapiacon - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az ügyletek lehetséges partnerei a jegybanknál devizapiaci limittel rendelkező hazai és külföldi hitelintézetek lesznek.

Az MNB a monetáris tanács vasárnapi ülése után jelentette be: mindent megtesz azért, hogy a pénzügyi piaci folyamatok ismét összhangba kerüljenek a reálszféra kilátásaival, ennek érdekében a jegybank ösztönözni kívánja a közelmúltban bevezetett forint- és devizapiaci likviditásnyújtó eszközök fokozottabb igénybevételét.

Közölték azt is: az MNB megkezdi az Európai Uniótól érkező folyó- és tőketranszferek Magyarország uniós befizetéseivel csökkentett értékének (a nettó EU-transzfereknek) piacra vezetését.

A Magyarországra érkező nettó EU-transzferekből eredő devizakonverzió - és így a piacra vezetés éves keretösszege - 2009-ben a Pénzügyminisztérium előrejelzése alapján várhatóan 2,4 milliárd euró körül alakul. Az MNB ezt az összeget az év során a bankközi devizapiacon fogja forintra átváltani.

Két éve a be- és kifizetések egyenlege 1,4 milliárd eurót, 2008-ban pedig mintegy 1 milliárd eurót tett ki.