Vágólapra másolva!
Az eurózóna gazdasága tovább erősödik a negyedik negyedévben, de a növekedés üteme lassulhat jövőre, mert az Európai Központi Bank (EKB) nem folytatja monetáris és fiskális élénkítő csomagját - vélik a Reuters által megkérdezett elemzők.
Vágólapra másolva!

Az eurózónába már nem tér vissza a recesszió, az idei negyedik negyedévben 0,5 százalékos lesz a gazdasági növekedés - derül ki a Reutrs felméréséből. Az eurózóna gazdasága öt egymást követő negyedévben gyengült, majd az idei harmadik negyedévben már 0,4 százalékkal nőtt.

A hírügynökség által megkérdezett 60 szakértő konszenzusa szerint jövőre a térség bruttó hazai terméke (GDP) 1,2 százalékkal nő, a várakozások 0,2 és 2,4 százalék között szóródtak. Az idei éves GDP-csökkenés 3,9 százalék lesz az elemzők becslése szerint. A szakértők előrejelzése szerint jövőre 1,2 százalék lesz az infláció az eurózónában, ami elmarad az EKB által engedélyezett legfeljebb két százaléktól.

A lassú gazdaságnövekedés és az alacsony infláció miatt az Európai Központi Bank legalább 2010 októberéig a jelenlegi, rekord alacsony 1,0 százalékon tartja a kamatot. A szakértők szerint a kamat 1,5 százalékra nő 2010 végéig és 1,75 százalékra emelkedik 2011 márciusáig, majd 2,0 százalék lesz 2011 közepén.