Jelentett a kormány Brüsszelnek arról, hogyan teszi rendbe a költségvetést

Vágólapra másolva!
Magyarországnak 2011-re kell leszorítania az államháztartás hiányát a GDP 3 százaléka alá, ami a nyugdíjpénztári visszalépők vagyonával sikerülni is fog. A konvergenciaprogram teljesüléséről szóló jelentést a kormány elküldte Brüsszelbe.
Vágólapra másolva!

A túlzottdeficit-eljárás megszüntetésének érdekében hozott intézkedésekről készített jelentést a kormány az EU Tanácsának és az Európai Bizottságnak, s ennek keretében véglegesen törölte a 250 milliárd forint összegű stabilitási tartalékot.

A Kormany.hu hivatalos weboldalon pénteken megjelent dokumentum szerint a tanácsi ajánlás Magyarország számára 2011-re tűzte ki a túlzott hiány megszüntetésének határidejét. Mivel a nyugdíjrendszer reformja keretében a korábbi magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka visszalépett az állami nyugdíjpillérbe, a pénztárakban eddig felhalmozott vagyonuk átutalása többletet eredményez az államháztartás egyenlegében.

Az évközi jelentés célja, hogy bemutassa a konvergenciaprogram áprilisi benyújtása óta eltelt időben a Széll Kálmán-terv megjelölt területein hozott döntéseket és jogalkotási aktusokat, valamint a konvergenciaprogramban ismertetett további egyenlegjavító intézkedések előrehaladását, továbbá a pénzügyi stabilitási kockázatok csökkentése érdekében a devizahitellel rendelkező háztartások terheinek könnyítését szolgáló Otthonvédelmi Akciótervet.