Napi Gazdaság: További tőkéhez juthat a Malév

Vágólapra másolva!
A Malév jövő hétre összehívott közgyűlése újabb nyolcmilliárd forintos tőkeemelésről dönthet - írja a Napi Gazdaság. A lap emlékeztet arra, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint augusztus 25-éig rendezni kell a vállalat tőkehelyzetét.
Vágólapra másolva!

A Napi Gazdaság információi szerint a júniusi tőkeemelés után most újabb nyolcmilliárd forinthoz juthat a Malév, a légitársaság tőkehelyzetének rendezése egyetlen napirendi pontként szerepel a cég augusztus 23-ai közgyűlésén. A lap szerint összesen nagyjából 18,5 milliárd forint tőkejuttatás kellene még, a nyolcmilliárdon felüli részt más módon rendeznék a tulajdonosok.

A forrásjuttatást az indokolja, hogy a Malév Zrt. 22,5 milliárd forint negatív saját tőkével működött, és a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint ezt mielőbb rendezni kell. A tőkerendezést az MNV Zrt.-nek a beszámoló május 25-ei elfogadását követő kilencven napon belül, tehát augusztus 25-éig maradéktalanul végre kell hajtania, de mindenképp szükséges hozzá a közgyűlési határozat - írta a lap.

A tőkejuttatás nem váratlan, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. júniusban 4,5 milliárd forint pénzbeli hozzájárulásról döntött, és már akkor közölte, hogy a tőkerendezést két lépcsőben hajtja végre.

A lap szerint az, hogy az állam az utolsó törvényes határidőig kivárt a forrásjuttatással, azt jelzi, hogy a Malév viszonylag sikeresen vette a nyári időszakot, és az MNV-forrás mostani időzítése megalapozhatja a szűkösebb téli időszak eredményességét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!