Szinte minden ellenőrzésnél talált szabálytalanságot a munkaügyi felügyelőség

Vágólapra másolva!
Az idei első fél évben 41 halálos kimenetelű munkahelyi baleset történt a munkaügyi felügyelőség adatai szerint. A hatóság 81 millió forint értékben szabott ki büntetést a munkaadókra, akiknél a vizsgált esetek 86 százalékában találtak szabálytalanságot. Egyes ágazatokban ez az arány 100 százalék körül alakult a felügyelőség szerint.
Vágólapra másolva!

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) adatai szerint közel 81 millió forintos, a munkavédelemmel összefüggő bírságot szabtak ki 2011 első fél évében a munkavédelmi felügyelők.

Az ellenőrzéseiről szóló közlemény szerint az OMMF által kiszabott bírságok legnagyobb hányadát, 60 százalékát tették ki a munkavédelmi bírságok, ezek összege összesen 49,18 millió forint volt. A kiszabott bírságok 17 százaléka volt eljárási, ezek összege 13,63 millió forint, 12 százalékot tett ki a helyszíni bírság 9,327 millió forint értékben és 11 százalékot a szabálysértési bírság 8,715 millió forint értékben.

Az első fél évben 10 466 munkáltatónál ellenőrizte a hatóság a biztonságos munkakörülményeket. A munkavédelmi felügyelők az ellenőrzött munkáltatók 83,6 százalékánál tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot. Az ellenőrzések során 281 046 munkavállaló foglalkoztatási körülményeit vizsgálták, a szabálytalanságok az ellenőrzött munkavállalók 60,3 százalékát érintették.

Az első fél évben bejelentett 7343 súlyos munkabalesetből 41 volt halálos. Tavaly ugyanezen időszakban 8488 súlyos baleset történt, amiből 40 volt halálos kimenetelű. A felügyelőség tájékoztatása szerint nagyobb gyakorisággal ellenőriztek azokban az ágazatokban, ahol a munkavállalók egészségének "veszélyeztetése gyakoriság, súlyosság szempontjából nagyobb figyelmet érdemel".

A főfelügyelőség szerint ezzel magyarázható, hogy a kiemelt ágazatokban (építőipar, mező- és erdőgazdaság, feldolgozó- és gépipar, egészségügyi és szociális ellátás, külszíni bányászat) a szabálytalansággal érintett munkáltatók száma megközelíti az ellenőrzöttek számát.