Átpakolná az uniós milliárdokat az iparszövetség

Vágólapra másolva!
A munkaadók szerint elsősorban olyan projektek számára érdemes uniós forrásokat biztosítani, amelyek hosszú távon is fennmaradó munkahelyek létrejöttével járnak, ezért átcsoportosítanák ezeknek az összegeknek a felhasználását.
Vágólapra másolva!

Az európai uniós források felhasználásának mielőbbi átcsoportosítását javasolja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) annak érdekében, hogy a tartós, de már rövid távon is érzékelhető gazdasági növekedést és munkahelyteremtést biztosító projektek kapjanak ilyen pénzügyi támogatást - áll a szervezet állásfoglalásában.

Az MGYOSZ ezért kiemelten fontosnak tartja az EU-támogatások átstrukturálására vonatkozó elképzelést, amely szerepel az európai munkaadói szervezet javaslatai között is. Ennek lényege, hogy az uniós strukturális alapok le nem hívott összegeit a növekedést, a munkahelyteremtést és az egyes országokban elkerülhetetlen szerkezeti reformok végrehajtását rövid távon is elősegítő csatornákba javasolja terelni.

Magyarországon ez a pénzügyi támogatás - részben az EU formális és informális elvárásai következtében - a mai napig jelentős részben olyan projektekbe áramlik, amelyek gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő hatása nehezen, csak többszörös áttéteken keresztül érvényesülhet az MGYOSZ szerint.

A munkaadók véleménye alapján elsősorban olyan projektek számára érdemes uniós forrásokat biztosítani, amelyek hosszú távon is fennmaradó munkahelyek létrejöttével járnak, szemben például a rövid távú keresletnövelésre, illetve a kifejezetten hosszú távú, indirekt megtérülésre építő infrastrukturális beruházásokkal.