Az EU szerint is meglesz a magyar hiánycél

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint idén és jövőre is a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt marad az államháztartás hiánya Magyarországon. Erre az évre 0,3 százalékos gazdasági visszaesést, jövőre kerek egyszázalékos növekedést jósolnak Magyarországnak. Brüsszel május végén dönt arról, hogy az adatok fényében hogyan alakul a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás.
Vágólapra másolva!

2012-ben és 2013-ban is a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt marad az államháztartás hiánya Magyarországon - közölte pénteken legújabb előrejelzését az Európai Bizottság. A testület idén 2,5, jövőre 2,9 százalékos deficitet vár, míg az őszi előrejelzésben még 2,8, illetve 3,7 százalékos értékek szerepeltek.

Olli Rehn pénzügyi biztos sajtótájékoztatóján elmondta: a kedvezőbb előrejelzés a múlt hónapban beadott konvergenciaprogramban szereplő pótlólagos intézkedéseknek köszönhető. Hozzátette, hogy a szerkezeti reformok területén is mutatkozott előrelépés. A jelentés a jövő évi deficit jelentős csökkenését egyebek között az idei kedvezőbb helyzettel, valamint az adóintézkedésekből, illetve kiadáscsökkentésekből eredő megtakarításokkal indokolja.

A biztos a sajtótájékoztatón azonban nem válaszolt arra a kérdésre, hogy ez kedvező döntést jelez-e előre a Magyarországgal szemben folyó túlzottdeficit-eljárás kimeneteléről. Ezzel kapcsolatban Brüsszel várhatóan május végén készít javaslatot - jelezte Rehn.

A jelentés úgy véli, hogy továbbra is az "egészséges növekedési ütemű" export lesz a magyar növekedés fő hajtóereje, a belső kereslet élénkülése nem várható. Utóbbinak az az oka, hogy az ebből a szempontból figyelembe vehető reáljövedelem a bizottság szerint csökkenni fog, elsősorban a munkaerőpiac - bizonytalan gazdasági kilátások, adóemelések és a korábban vártnál magasabb infláció miatti - nehézségeinek a következtében.

Idén a bizottság 0,3 százalékos gazdasági visszaesést, jövőre kerek 1 százalékos növekedést jósol Magyarországnak. A testület ugyanakkor aggasztónak tartja, hogy a befektetések szintje várhatóan továbbra is csökkenni fog. A foglalkoztatás bővítésének fő forrása a bővülő közmunkaprogram lehet - derül ki a jelentésből, amely szerint viszont ez a program kissé kiszoríthat más aktív munkaerő-piaci intézkedéseket.

A brüsszeli bizottság ismét megjegyezte, hogy a tavalyi 4,3 százalékos államháztartási többlet egyszeri intézkedéseknek köszönhető, amelyek hiányában 5,25 százalékos deficittel kellett volna számolni.