Kihátrál a kínai netóriásból a Yahoo

Vágólapra másolva!
A 2005 óta tartó kapcsolat egy gyorsan növekedő kínai céget eredményezett, most mégis megszabadul az Alibaba.com nevű kínai kereskedési felületben birtokolt részesedésétől a Yahoo.
Vágólapra másolva!

Megszabadul a Yahoo amerikai informatikai társaság a kínai Alibaba nevű internetes kereskedési oldalban birtokolt részesedése felétől - írta a New York Times.

Az Alibaba maga vásárolja vissza a részvényeit az amerikai cégtől. A Yahoonak jelenleg 40 százaléka van a kínai társaságban, ennek a felét 7,1 milliárd dollár körüli összegért veheti vissza az Alibaba.

A kínai cég a tőzsdére készül. Amikor ez egy-két éven belül megtörténik, a Yahoo újabb, 10 százalékpontos részt ad el. A Yahoo végleg ki akar szállni az üzletből, így a maradékot is értékesíteni kívánja, de ennek időpontja egyelőre nem ismert.

A New York Times szerint a Yahoo a pénzügyi nehézségei miatt kényszerül kihátrálni kínai befektetéséből. A pénz ahhoz kellhet, hogy ő maga is visszavásároljon részvényeket a sajátjaiból. Ezzel növelhetné a részvényei értékét, értékesebbé tehetné a vállalatot.

A lap szerint hiába vált sok üzletágánál jóval értékesebbé a kínai befektetés, amelyet 2005-ben segített elindulni és felfuttatni, a két cég sokszor összezörrent egymással. 2010-ben például kifulladt az Alipay nevű fizetési rendszer fejlesztése, a Yahoonak viszont nem tetszett, hogy úgy hoztak döntést, hogy nem kapott hivatalos értesítést erről, és a beleegyezését sem adták meg a lépéshez.