Bajban a számítógépgyártók - Mi lesz a jó öreg PC-vel?

Vágólapra másolva!
Erősödnek a problémák a PC-piacon, és úgy tűnk, a legnagyobb szereplők vergődése nem múlik el akkor sem, ha valamelyest helyrerázódik a gazdasági környezet. Több mint 10 év után először esnek vissza az éves számítógép-eladások, miközben a piac képét egy évtizeden keresztül meghatározó nagy szereplők bevétele lassú növekedésből zsugorodásba fordult idén. Nem jelenti mindez egy iparág teljes eltűnését, de alapvető változásokra utaló jeleket kell keresnünk, hogy ismét vonzóak legyenek ezek a cégek.
Vágólapra másolva!

Nagy gödörbe került 2012-ben a világ számítógép-gyártása, a hagyományos PC-k , azaz asztali és hordozható személyi számítógépek piaca 2001 óta először zsugorodhat 2012-ben a Gartner előrejelzései alapján.

Az elmúlt negyedévben 4,7 százalékkal esett vissza az eladott darabszám, az év első kilenc hónapjában pedig egyszázalékos volt a zsugorodás, miközben még a hasonlóan nehéz 2011-es környezetben is 1,7 százalékkal tudott növekedni a piac.

Az iparág problémái nem új keletűek, az első jelek már 2010-2011 fordulóján láthatók voltak, de a meghatározó vállalatok egy részének eredményességét még a lendület elvitte pár negyedévig. Idén világossá vált, hogy a válság előtti felállásban már biztosan nem fog tovább működni a személyi számítógépek piaca.

Felbomlottak a szövetségek

Az elmúlt évtizedet a személyi számítástechnikában alapvetően néhány vállalat erőteljes dominanciája jellemezte, az iparágon és az ellátási láncon belüli szövetségek pedig meghatározták, mely cégeknél csapódik le a profit jelentős része. Ennek az időszaknak a legsikeresebb domináns vállalatai közé tartozott az Intel (Nasdaq), a Hewlett-Packard (NYSE) és a személyi számítógépeken futó operációs rendszerek piacát uraló Microsoft (Nasdaq) is (sok egyéb fontos vállalat mellett persze).

A történet szempontjából azért ez a három társaság lényeges, mert 2011 elején hosszú-hosszú évek után a Microsoft bejelentette, hogy megvonja kizárólagos támogatását az Inteltől, azaz a Windows rendszerek nem kizárólag Intel processzorok köré épített rendszereken fognak futni. A lépésre azért volt szükség, hogy a Windowst az egyre inkább feltörekvő mobileszközökre, tabletekre is optimalizálhassa a Microsoft.

A lépés persze kényszerű volt, hiszen ezzel párhuzamosan a Microsoft is azt látta, hogy fontos hardvergyártó partnerei, köztük például a HP és más, távol-keleti gyártók is más operációs rendszerek - főként a Google (Nasdaq) Androidja - felé fordulnak, hogy a mobilstratégiájukat kiteljesíthessék. Az évtizedes kizárólagossági megállapodások felbomlása jól jelzi, mennyire megváltoztak az erőviszonyok a PC-gyártásban.

2012 a fordulat éve?

2012 második felére ráadásul már a nagyvállalatok eredményei is a piac gyengeségeit tükrözik. Az elmúlt bejelentések a Microsoft, az Intel és a HP esetében is visszaesésről tanúskodtak, a személyi számítógépekhez köthető üzletágakban legalábbis mindenképpen.

Az Intel szeptemberben figyelmeztette a befektetőket, hogy gyengébb lesz a negyedéve, mint a piac hiszi, de ehhez képest is le tudta lombozni a piacot a pesszimista előrejelzésekkel. Konkurense, az AMD (NYSE) is profit warningot tett közzé, aztán alig egy-két héttel később még az ott jelzett eredményeket is elvétette.

A Windows divízió bevétele a Microsoftnál az elmúlt négy negyedévből háromban zsugorodott, bár igazán jelentős termékbemutatóra nem került sor, így a múlt héten piacra dobott Windows 8 akár fordíthat a trenden, bár zsugorodó PC-értékesítések mellett nem valószínű, hogy rövid távon ez sikerülhet. A HP vezérigazgatója pedig arról beszélt a legutóbbi elemzői beszélgetésen, hogy sokkal hosszabb idő lesz talpra állítani a magába roskadt óriást, mint azt a menedzsment korábban hitte.

Érdemes persze hozzátenni, hogy nem az összes PC-gyártó értékesítései zsugorodnak, az elmúlt másfél évben sem a Lenovo, sem az Asus nem volt kénytelen visszaesést elkönyvelni az előző év azonos időszakához képest. A többi top szereplő ugyanakkor a pár százalékos növekedés és a még nagyobb csökkenés között ingadozik az elmúlt negyedévekben.

Új rend uralkodik

A gyenge eredmények is nagyon sok milliárd dolláros piacot takarnak persze, a harmadik negyedévben eladtak világszerte 87,5 millió darab PC-t, szó sincs tehát arról, hogy hirtelen eltűnne egy iparág termékekkel, gyártókkal, fogyasztókkal együtt. Éppen ezért korai lenne még az Intelt, a HP-t vagy akár a Microsoftot eltemetnünk, főként mivel a PC-piac mindegyik vállalatnál csak egyike (bár mindenhol a legfontosabb) szegmens a több közül.

A régi rend helyén kinőtt viszont a földből egy új szegmens, a mobilszámítástechnika, aminek terén a fenti, korábban egyértelműen domináns szereplők még nem tudták számottevően megvetni a lábukat, dacára annak, hogy szemmel láthatóan minden erőfeszítést megtesznek. A hagyományos PC-piac visszaesése pedig csak kisebb részben ciklikus, azaz nem áll helyre a rend akkor sem, ha a világgazdasági növekedés ismét sínre kerül.

A súlypont eltolódását a JP Morgan alábbi ábrája kiválóan szemlélteti. A piaci növekedés a tabletből jön, míg a "klasszikus" PC szinte stagnál. Az is érdekes kérdés persze, hogy a PC-értékesítések nélkül hol lenne a tablet-piac, és hogy beszélhetünk-e egyáltalán önálló tablet-piacról, és ha igen, akkor az valójában potenciálisan mekkora is.

Új szereplőkre érdemes odafigyelni

A megváltozott dinamika olyan szereplőkre hívják fel a figyelmet, akik közvetlenül is részesednek az új rend előretöréséből. A kézenfekvő módon adódó Apple (Nasdaq) vagy Samsung mellett az ARM Holdings (LSE),Nvidia (Nasdaq) és Texas Instruments (NYSE) chipgyártókat lehet érdemes kiemelni, de ugyanígy ide kívánkozik a Qualcomm (Nasdaq) és a Broadcom (Nasdaq) is, amelyek mind fontos komponenseket gyártanak okostelefonok és tabletek számára.

A nagy PC-piaci szereplők kapcsán pedig három fontos tényezőre érdemes odafigyelni az előttünk álló negyedévekben: 1) változik-e a PC-eladások dinamikája, kiderül-e esetleg, hogy javarészben mégis csak ciklikus a visszaesés 2) képesek-e látható piaci részesedést szerezni a saját szegmensükön belül az okostelefonokkal és tabeltekkel kapcsolatban (akár komponens, akár készülék, akár szoftver terén) 3) képesek-e a hatékonyságukat más fontos szegmensek felerősítésével és a költségek csökkentésével látványosan javítani.

A három közül bármelyik fontos befektetési jelzés lehet, ami jó időzítéssel akár komoly hosszú távú potenciállal kecsegtet. Addig viszont érdemes a hagyományos PC-piac nagyjait és kisebb vállalatait erős fenntartásokkal kezelni.