Már nem mindent vesznek, ami kínai

Vágólapra másolva!
A Világbank már csak nyolc százalék alatti növekedést vár Kínában az idén, mert a lassuló amerikai gazdasági növekedés és az európai recesszió miatt megcsappant a termékei iránti kereslet. A kínai vezetés szerint a belföldi kereslet növelése elég lesz ahhoz, hogy az export csökkenését ellensúlyozza.
Vágólapra másolva!

A Világbank már csak 7,7 százalékos növekedést jósol Kínának erre az évre, míg korábban 8,2 százalékos GDP-bővülést valószínűsített. A szervezet szerint az ázsiai ország exporttermékei iránt visszaesett a kereslet, és a beruházások bővülési üteme is elmarad a várttól - írja a BBC. A kínai exportot két legnagyobb piacának - az Egyesült Államok és Európa - gazdasági problémái vetették vissza.

A kínai vezetés azonban úgy gondolja, hogy a belföldi kereslet növelése elég lesz ahhoz, hogy a külföldi értékesítések csökkenését ellensúlyozzák. Ezt támaszthatja alá az az adat, hogy 2011-ben a kínai fogyasztás többel járult hozzá a GDP növekedéséhez, mint a beruházások, az első alkalommal azóta, hogy a GDP-rekordokat 1952 óta feljegyzik.

A Világbank a legfrissebb jelentésében szól arról is, hogy Kína visszaesése az idén jelentős volt, és félő, hogy ez a továbbiakban még gyorsulni is fog.

2008-ban és 2009-ben, a válság kirobbanása után Kína egy rakás ösztönző intézkedést vezetett be - beleértve azt, hogy az állami tulajdonú bankok rekordmértékben kínáltak hiteleket -, hogy fenntartsák a magas növekedési rátát.

És bár ezek az intézkedések segítettek a növekedés fenntartásában, de azzal a hatással is jártak, hogy megugrottak az ingatlanárak, így aggódnak, hogy nehogy kipukkadjon a piaci lufi. Ennek elkerülése érdekében visszafogták a hitelezést az utóbbi időben. Kína gazdasága tavaly még 9,3 százalékkal nőtt, a Világbank 2013-ban 8,1 százalékos bővülést vár.