Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Magyar Nemzeti Bank (?!) megbírságolta (?!) a Napi Gazdaságot (?!)

Vágólapra másolva!
Ki gondolta volna, hogy a jegybanknak joga van egyáltalán bírságolni? És hogy ráadásul nem is pénzügyi szervezetet, hanem egy napilapot? Pedig most pont ez történt.
Vágólapra másolva!

Az MNB "tiltott piacbefolyásolás" miatt kaszálta el a napilap kiadóját, a Napi Gazdaságban és annak az online kiadásában, a Napi.hu-n megjelent írás miatt egyenként 3 - 3 millió forintra.

A jelenleg hatályos Tőkepiaci törvény 202. § szerint piacbefolyásolásnak minősül "megalapozatlan, félrevezető, hamis információ közlése, híresztelése, nyilvánosságra hozása vagy nyilvános közlése, feltéve, hogy az információt terjesztő személy az információ hamis vagy félrevezető mivoltának tudatában van vagy az adott helyzetben elvárható gondossággal eljárva tudatában kellett volna lennie.”

Az MNB mostani határozata csupán annyit tartalmaz, hogy a bírságot "a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt" szabták ki - sem a határozat, sem pedig az indoklás nyilvánossá tett változata nem tér ki arra, hogy a hivatkozott cikk melyik információi minősülnek "megalapozatlannak, félrevezetőnek vagy hamisnak", mint ahogy arra sem térnek ki, hogy mi lett volna az adott esetben az "elvárható gondosság" a lap részéről. Ettől függetlenül, lehet, hogy az MNB ezt megindokolta, de a honlapra felkerült verzióban az Indokolás egy erős "(...)"-ben és némi adminisztratív információban merül ki.

Nem merjük belinkelni a cikket, ami miatt a büntetés született, mert ki tudja, hátha ez is szúrná a központi bank ítészeinek a szemét, mindenesetre arról van benne szó (ami határozottan nem tükrözi az Üzletrész szerkesztőségének álláspontját), hogy a Hernádi ügy miatt a a norvég állami olajalap mérlegelheti 1,6 százaléknyi Mol-részesedésének eladását.

Mi itt az Üzletrésznél azt gondoljuk, hogy nem mérlegelheti.

Különös érdekessége a Napi Gazdaság írásának, hogy minden olyan mondata, ami a MOL és a norvég olajalap viszonyát elemzi, feltételes mondatban van megfogalmazva, így direkt információátadás ebben a témában nemigen történik.

Mióta az MNB-t a PSZÁF-fel összevonták, a pénzügyi felügyeletet is a jegybank látja el, így a bírságolás jogköre is a hozzájuk került.

A bírság apropóját egyébként az adta, hogy amikor a Napi megírta a fenti cikket, aznap a MOL 6 százalékot zuhant, végül kicsit szépítve 4,39 százalékos eséssel zárta a napot. A MOL egyébként azonnal közleménnyel reagált, spekulációnak minősítve (az egyébként vállaltan feltételezésekre építő, és azok lehetséges következményeit vizsgáló) írást.

Korányi G. Tamás, a Napi Gazdaság főszerkesztője egy írásban reagált a bírságra, de ezt aztán végképp nem fogjuk belinkelni, nem ettünk mi meszet. Pláne, hogy a sajtószabadságról van benne szó, ami pedig ki tudja, hogyan fogja befolyásolni a piacokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről