Brüsszelnek elege van az adóelkerülő cégekből

Vágólapra másolva!
Az anya- és leányvállalatok adózási szabályait meghatározó irányelv módosításával bezárná a társasági adóztatás uniós rendszerében lévő kiskapukat az Európai Bizottság.
Vágólapra másolva!

A módosítás célja az adóelkerülés törvényes módjainak szűkítése az Európai Unión belül. A jövőben a cégek nem használhatják majd ki, hogy a csoporton belüli fizetésekre tagállamonként más-más szabályok vonatkoznak. Egyes cégek ugyanis ennek kiaknázásával teljes mértékben mentesítették magukat az adófizetés alól.

Gyakori módszer az anyacégek és a leányvállalatok közti transzferek adómentessé tételére, hogy az irányelv a leányvállalatoktól érkező osztalékot kötelezően adómentessé teszi, a leányvállalatok viszont egyes esetekben azt használták ki, hogy ezeket az osztalékokat törlesztésként tüntették fel anyacégeik felé, amit egyes tagállamok jogrendje levonhatóvá tesz az adóalapból.

A bizottság szerint a tagállamok szabályozásai közötti hézagok és az irányelv nyújtotta lehetőségek kiaknázásával egyes vállalatoknak sikerült addig trükközniük a számokkal, míg egyik tagállamban sem kellett egyetlen cent adót sem fizetniük.

"Nem engedhetjük többé meg magunknak, hogy potyázók hatalmas profitot zsebeljenek be az EU-ban anélkül, hogy hozzájárulnának a közterhekhez" – jelentette ki Algirdas Semeta adóügyekért felelős uniós biztos.

A brüsszeli testület közleményében arra is kitér, hogy az irányelv eredeti célja a kettős adóztatás kizárása volt, vagyis azt tette lehetővé egyes cégek számára, hogy ne kelljen mind az anyavállalatnak, mind a leányvállalatnak adót fizetnie az Európai Unión belül ugyanazért a bevételért. Semeta többszöri kérdésre sem volt hajlandó megnevezni, hogy mely tagországok jogrendszere adott lehetőséget az ügyeskedésre, és melyek azok a vállalatok, amelyek eddig a legnagyobb hasznot húzták ebből.

Az irányelv módosítása arra kötelezné a tagállamokat, hogy közös szabályokkal szankcionálják a direktívával és a tagállami joggal való visszaéléseket.