A kényszervállalkozó siralmasan kevés nyugdíjra számíthat

Vágólapra másolva!
Nem a társadalom elöregedése a nyugdíjrendszer egyetlen problémája. Magyarországon minden harmadik adófizető csak a minimálbér után fizet adót és nyugdíjjárulékot.
Vágólapra másolva!

Márpedig az öregségi nyugdíj alapját kizárólag a bejelentett fizetés képezi, és bár a kényszervállalkozást sokféle láthatatlan juttatás egészítheti ki, a nyugdíj összegét egyik sem fogja megemelni. Az Aegon Magyarország közleményben tájékoztat, hogy bár a KSH 400 ezer egyéni vállalkozót tart nyilván, nem hivatalos becslések szerint valós számuk akár kétszer ekkora is lehet. Köztudott, hogy a vállalkozók egy része minimálbérre van bejelentve, nekik nagyon alacsony nyugdíjjal kell majd számolniuk. Ráadásul ennek minden hátránya azonnal eléri őket, ha hirtelen munkaképtelenné válnak. Az úgynevezett „láthatatlan” feketemunkások – 100 vállalkozóból 10-17 – pedig egyáltalán nem számíthatnak nyugdíjra.

Az Aegon nyugdíj-kalkulátora szerint az az 50 éves férfi, aki 20 éves kora óta dolgozik, végig minimálbérre bejelentve, nyugdíjas korában körülbelül 50 ezer forintot kap majd havonta – felét, harmadát annak, amiből jelenleg él. Jelentős életszínvonal-romlásra kell tehát készülniük azoknak a minimálbéreseknek – akár kényszervállalkozók, akár alkalmazottak –, akik csak a hivatalosan bejelentett bérük után járó nyugdíjból szeretnének élni időskorukban.

Az Aegon Magyarország oldalán ki lehet számolni, nagységrendben mekkora nyugellátásra számíthatunk, és mennyit célszerű félretennünk, ha a jelenlegi igényeinkhez szabjuk a nyugdíjas éveink életminőségét.