Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sosem volt még ilyen drága a tej

tej
Vágólapra másolva!
Soha nem látott szintre drágult az elmúlt napokban a tej tőzsdei árfolyama az amerikai parketten.
Vágólapra másolva!
  • 24,45 dollárra emelkedett a tej szeptemberi lejáratú ára a chicagói tőzsdén, amire korábban eddig még egyszer sem volt példa a történelem során. Ráadásul a folyamat könnyedén továbbgyűrűzhet az amerikaiak hétköznapjaiba is, a péksütemények, illetve a pizzák révén.
  • A tej ugyanis igen fontos alapanyaga a vajnak, illetve sajtnak is, ám mindkét termékből apadásnak indultak a készletek a nyár folyamán. Mindez pedig azért is rossz hír, mert ősszel élénkülni szokott a tejtermékek iránti kereslet Észak-Amerikában. Ez részben a futball szezon indulásával indokolható, ugyanis ekkor megugrik a pizza rendelések száma, másrészt az ünnepi szezon közeledtével süteményéhség miatt a vaj iránti kereslet is megnő.
  • Nem csak a tej ára az, ami történelmi csúcsra emelkedett Amerikában, ugyanis a tejfelhasználás (93,4 millió tonna) is soha nem látott szintekre hízhat a várakozások szerint. Ebben egyébként részben szerepe lehet annak is, hogy tovább fokozódhat az USA sajtéhsége, az előrejelzések szerint ugyanis rekord méretű, 4,88 millió tonna sajtot fogyaszthatnak el az amerikaiak.
  • Visszatérve a tej árához, az árfolyam öt év alatt duplázódott, ráadásul az elmúlt egy évben több mint 30 százalékot emelkedett. Mindez pedig a boltokban vásárolható tej árát is jócskán megemelte, átlagosan 3,65 dollárt kellett egy gallon (1 gallon = kb. 3,8 liter) tejért fizetni, ami 2011 óta a legmagasabb összeg.
Forrás: Investor.hu
  • Egyébként, ha a tej jövőbeli teljesítményéből ön is szeretne részesülni, akkor van egy jó hírünk. Az ügyfeleink ugyanis könnyedén lekereskedhetik a fontosabb árupiaci termékeket certifikátok segítségével. Ehhez pedig ugyebár csak ügyféllé kell válni, amit könnyedén elintézhető néhány kattintással az alábbi oldalon.
  • Arra az esetre is van egy jó hírünk, ha esetleg nincsen teljesen tisztában az certifikátok működésével, ugyanis most szeptemberben induló oktatássorozatunkban részletesen foglalkozunk majd az értékpapírok ezen fajtáival is.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről