Vágólapra másolva!
Az MKB Magánnyugdíjpénztárnál a tagdíjfizetők aránya 55 százalék. Egy tavaly elfogadott törvény értelmében, ha a magánnyugdíjpénztárnál a rendszeres tagdíjfizetők aránya nem éri el a 70 százalékot, októbertől végelszámolást indítanak az intézménynél.
Vágólapra másolva!

Az MKB Magánnyugdíjpénztárnál a tagdíjfizetők aránya márciusban 55 százalék volt a honlapjukon lévő tájékoztató szerint. Ez azt jelenti, hogy ennél a kasszánál a legmagasabb a nem fizető potyautasok aránya.

Az MKB optimista

Az MKB Nyugdíjpénztár továbbra is reálisnak tartja, hogy tagdíjfizetőinek aránya az áprilistól eléri az előírt 70 százalékot. Az optimizmusra az ad okot, közölték az Origóval, hogy a tagdíjfizetők arány hónapról hónapra nő. Januárban 43 százalék, februárban 51, március 23-ig már 55 százalék volt a tagdíjfizetők aránya. Az MKB Nyugdíjpénztár szerint több taguk jelezte, hogy áprilistól fogja fizetni a kötelező tagdíjat, a pénztár pedig folyamatosan erre biztatja a tagjait.

A Horizontnál már 80, a Budapestnél 77 százalék a tagdíjfizetők aránya, a Szövetség pedig a Világgazdaságnak nemrég arról nyilatkozott, már 60 százalék fölött állnak – írja a Világgazdaság.

Ha nem éri el a rendszeres tagdíjfizetők aránya a 70 százalékot, azt a pénztárat felszámolhatják Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A magánkasszáknak azért kell minél több tagdíjfizetőt gyűjteniük, mert egy tavaly év végén elfogadott jogszabály szerint, ha a rendszeres tagdíjfizetők aránya nem éri el a 70 százalékot, októbertől végelszámolást kell indítani az intézményeknél. A Magyar Nemzeti Bank októberben először az áprilisi hónapot nézi majd, hogy megfelelően magas-e az aktívan tagdíjat fizető pénztártagok száma.

A négy magánkassza közül az MKB a legkisebb, tagjainak száma tavaly év végén 4397 fő volt, a kezelt vagyon 18,3 milliárd forintot tett ki, vagyis tagonként több mint 4 millió forint kerülhet veszélybe, ha nem kezdenek fizetni a jelenleg inaktív tagok.

Az akkut veszély elmúlt

Vajda Zoltán a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport vezetője azt mondta az Origónak az akkut veszély elmúlt, és az a 60 ezer ember, aki a nyugdíjmegtakarításait magánnyugdíjpénztárban tartja, az megnyugodhat, mert a pénztárak többsége úgy tűnik, hogy nem szűnik meg.

Vajda Zoltán: Az akkut veszély elmúlt Fotó: Bielik István - Origo

Vajda Zoltán fontosnak tartja azt a momentumot, hogy a korábbi jogszabályhoz képest csak áprilistól vizsgálják, hogy hány rendszeres tagdíjfizetője van a magánnyugdíjpénztárnak. Hozzátette, kaptak időt a nyugdíjpénztárak arra, hogy díjfizetésre ösztönözzék tagjaikat. Vajda kiemelte, a magánnyugdíjpénztárban tartott megtakarítás örökölhető, ez lényeges különbség az államihoz nyugdíjhoz képest.

Négyezer ember tüntetett a nyugdíjmegtakarítása miatt Fotó: Polyák Attila - Origo

El a kezekkel a nyugdíjakról

Mintegy négyezren voltak azon a tüntetésen, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslata miatt szerveztek tavaly novemberben. Az akkori javaslat szerint a kormány államosítani akarta a megmaradt 4 magánnyugdíjpénztár 200 milliárd forintra becsült vagyonát. Az intézkedés mintegy 61 ezer embert érintett volna.