Ne higgyen mindegyik lázmérőnek

lázmérő, láz, lázcsillapítás, gyerekek, lányok, gumikesztyű, elektromos lázmérő
Gyerekek orvosi vizsgálaton
Vágólapra másolva!
Elkeserítő az eredménye a lázmérőtesztnek. A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség szerint a tesztalanyokon ülő helyzetben 3-3 percig tesztelték a hőmérőket és mind más és más számot mutatott. 
Vágólapra másolva!

A téli időszakban általában többször vagyunk betegek, mint nyáron, így gyakrabban kerül elő a fiókból a lázmérő. Mivel a higanyos fajta már nem kapható, digitálissal kell mérnünk magunk vagy ápolásra szoruló családtagunk hőmérsékletét.

A láz 38 foknál kezdődik

A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség több panaszt kapott már lázmérőügyben. Most a digitális lázmérőket nézték meg: patikákban, drogériákban kapható márkák közül választottak ki nyolc terméket. Beszereztek hajlékony végűt, és 10 másodperces merést ígérőt is, valamint egy higanyos mérőre emlékeztető darabot is, mely galliummal mér, szintén a hőtágulás elve alapján.

Inkább a hagyományos lázmérőt javasolják az orvosok Forrás: AFP/SPL

A vizsgálat során a szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a lázmérők mérési eredményei mennyire térnek el egymástól, illetve a hagyományosnak tűnő fajtától.

A tesztalanyon összesen kilenc lázmérőt (hét digitális, és két hőtágulásos, higanyos és galliumos) próbáltak ki egymás után. A tesztalany ülő helyzetben, mozgás nélkül használta valamennyi hőmérőt 3-3 percig, ügyelve arra, hogy fizikai aktivitás ne befolyásolja az eredményeket. A nem digitális lázmérőket pedig lerázták 35,5 Celsius-fok alá.

Lázmérőket tesztelt a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség Forrás:Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség

– írta a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség. A mérések ugyanis megegyeztek a korábbi fogyasztói panaszokkal. Ugyanazon lázmérőt többször használva ritka, hogy a mért számok egymással megegyeznek. Gyorsmérési (10 mp) funkcióval rendelkező lázmérőknél a 10 másodpercnél mért érték jelentősen elmaradt a hagyományos eszközzel mérttől.

Gyerekek orvosi vizsgálaton lázmérésre várva (képünk csak illusztráció) Forrás: AFP/RIA Novosti/Igor Zarembo

Az eredmények rendkívül széles skálán szóródnak. A legmagasabb értéket a higanyos lázmérő adta, ismételt mérés esetében is (36,9 °C), legalacsonyabbat pedig a Juva Pharma (36,1 °C).

Ez 0,8 Celsius-fokos eltérést jelent.

A folyadékos hőtágulágulás elvén alapuló, a higanyos lázmérőre hasonlító galliumos mérőeszközön (Geratherm) mért szám (36,8 °C) esett a legközelebb a higanyos mérési eredményéhez, tehát a szakemberek inkább ennek a használatát javasolják a már nem kapható higanyos hőmérők helyett.