Így omolhat össze a világgazdaság

hangulat forró kockázat befektetés vigyázat félelem
Vágólapra másolva!
Számos lefelé ható kockázat fenyegeti a világgazdaságot, beleértve a piaci reakciók hirtelen változását vagy az európai politikai bizonytalanságot. A Société Générale bank összegyűjtötte napjaink legfontosabb veszélyforrásait. 
Vágólapra másolva!

A francia bank mintegy 30 százalékos esélyt tulajdonít a kínai „kemény landolásnak”, vagyis a gazdaság hirtelen és gyors negatív teljesítményváltozásának – idézi a CNBC a vállalat negyedéves jelentését.

A politikai hibák lehetősége ugyanis jelentős Kínában, különösen, hogy egy újabb buborék kezd kialakulni az ország ingatlanpiacán – vélik az elemzők. A világ második legnagyobb gazdaságának vártnál nagyobb lassulása pedig

globálisan is komoly visszhangot keltene.

Éppen ezért ez az egyik legsúlyosabb „fekete hattyú”, vagyis olyan meglepetésszerű esemény, amely jelentős és széles körű hatást gyakorolna. A bank egyébként arra számít, hogy a kínai gazdaság idén 6,5 százalékkal bővül, ez a szám megfelel az elemzői konszenzusnak.

Európai veszélyek

További komoly kockázati tényező az európai politika iránya. Itt az egyik legfontosabb veszélyforrást a brit EU-népszavazás esetleges következményei jelentik. A bank szerint mintegy 40 százalékos az esélye annak, hogy egy váratlan politikai fordulat Európában

erős nyomást helyezhet a régió gazdasági növekedésére.

Kiemelt kockázatot jelentene az európai politikai klíma átalakulása Forrás: Dreamstime

Ráadásul a következő negyedévek igen sűrű politikai naptárat kínálnak. A június 23-án esedékes brit népszavazás mellett még június 21-én várható ítélet a német Alkotmánybíróság részéről a jegybanki kötvényvásárlási (OMT) programról. Ezt követően június 26-án választások lesznek Spanyolországban, a későbbiekben pedig szintén választások jönnek Franciaországban, Németországban, Hollandiában és talán Olaszországban is – hangsúlyozta a bank.

A Société Générale (SocGen) ezzel együtt úgy számol – szintén a konszenzust követve –, hogy az eurózóna gazdasága 1,6 százalékos bővülést produkálhat idén.

Piaci hattyúk

Mindemellett a piacok oldaláról is fenyeget egy komoly „fekete hattyú”, jelesül az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelésével kapcsolatos várakozások rendezetlen átárazása. A piacok ugyanis igencsak készülnek arra, hogy a Fed júniusban vagy júliusban kamatot emel, de a SocGen úgy látja, hogy

az első szigorításra nem kerül sor egészen decemberig.

A bank előrejelzése szerint azt követően viszont az amerikai jegybank háromszor szigoríthat 25 százalékponttal 2017-ben.

Sok múlhat az amerikai jegybank kommunikációján Forrás: AFP/Chip Somodevilla

A piaci várakozásokkal pedig az a probléma, hogy amennyiben a Fed túl szigorú üzenetet küld, úgy bekövetkezhet a rendezetlen újraárazás. Másrészről, ha túl laza hangot üt meg a központi bank, akkor a kötvénypiacok kezdhetnek el idegeskedni – jelzi az elemzés.

A jegybankok világa

Ezzel együtt folytatódhat az eltérés a Fed és a világ más nagy jegybankjainak politikája között. Noha a japán központi bank feltehetően nem tér el a jelenlegi pályájától, a SocGen szerint az Európai Központi Bank 2017 márciusa és decembere között visszafoghatja a mennyiségi lazítását (QE). A jegybankok tekintetében a francia pénzintézet úgy látja továbbá, hogy a Bank of England csupán 2019-ben nyúlhat hozzá először a jelenlegi rekordalacsony, 0,5 százalékos kamatszinthez.

A SocGen hozzáteszi, noha

a globális recesszió kockázata enyhült,

amennyiben a világgazdaság növekedése súlyos csalódást okozna, az még mindig komoly veszélyt jelentene globális gazdaság egészére nézve. Fontos szerepük van mindebben a piacoknak is, mivel a bank szerint egy elhúzódó negatív piaci reakció lenne a legvalószínűbb mechanizmus, ez viszont a lassulást nyílt recesszióvá változtathatná – írják.