Összeültek a jegybankárok – Mi lesz a dollárral?

Janet Yellen FED elnök jegybank
Janet Yellen, az amerikai jegybank (FED) elnöke
Vágólapra másolva!
Az amerikai Jackson Hole-ban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által szervezett szokásos éves nemzetközi bankártalálkozón gyűltek össze a világ vezető pénzügyi intézményeinek képviselői. A jövő ellenálló monetáris rendszereinek tervezése címmel szervezett csütörtökön kezdődött kétnapos esemény pénteki munkanapján szólal fel Janet Yellen, a Fed elnöke.
Vágólapra másolva!

Wyoming szövetségi állam hegyvidéki üdülőhelyén évente találkoznak a világ minden részéből érkező bankvezető, pénzügyminiszterek, nagy elemzőházak és egyéb pénzügyi intézmények képviselői. Az találkozón az idén a legnagyobb várakozás Jenet Yellen felszólalását előzi meg annak ellenére, hogy

elemzők továbbra sem számítanak arra, hogy a Fed elnöke egyértelmű jelzést adna az újabb kamatemelés várható időpontjáról.

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) tavaly decemberben kezdte el kamatmelési ciklusát, ám azóta számos olyan esemény történt, amely a biztató gazdasági eredmények ellenére óvatosságra késztette a világ legnagyobb gazdaságának jegybankárait. A legutóbbi, július végi ülésén is változatlanul 0,25-0,50 százalékos sávban hagyta az irányadó rátát. Akkor azzal indokolták a döntést, hogy bár az amerikai gazdaságra vonatkozó rövid távú kockázatok mérséklődtek, ám a globális gazdasági kockázatokra figyelemmel kell lenni annak érdekében, hogy azok ne lassítsák az amerikai növekedést.

Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény, a Fed elnöke Forrás: AP/Jacquelyn Martin

Vannak olyan közgazdászok, akik szerint akár

már szeptemberben folytatódhat a kamatemelési ciklus,

ha a munkaerőpiacon érvényesülő kedvező trendek kitartanak, s enyhülnek a brexittel (Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésével) összefüggő bizonytalanságok, és az ebből eredő erős piaci mozgások.

Az Equilor ma reggel kiadott piaci áttekintése szerint,

amennyiben Yellen megemlíti a következő kamatemelés lehetőségét, komoly dollárerősödésre lehet számítani,

mivel az elmúlt hetekben számos amerikai jegybankár jegyezte meg, hogy hamarosan folytatódhat a kamatemelési ciklus. Ma reggelre a határidős árazások alapján a szeptemberi kamatemelés esélye 28 százalékról 32 százalékra, az idei évi kamatemelés esélye 54 százalékról 57 százalékra emelkedett.