A magyar fiatalok azt hiszik, sosem lesznek nyugdíjasok

nyugdíj öreg öregek idős
nyugdíjasok
Vágólapra másolva!
A magyar fiatalok várható élettartamukat és nyugdíjba vonulásuk időpontját egyaránt 68,8 évre teszik, vagyis nem számítanak nyugdíjas évekre. Pedig a statisztikák szerint akár 20 évet is eltölthetnek majd nyugdíjban, ezért takarékoskodniuk kellene, hogy kiegészíthessék az állami ellátásukat.
Vágólapra másolva!

Pesszimisták életkilátásaikat illetően a 20–29 éves korosztály tagjai: várható életkorukat és nyugdíjba vonulásuk időpontját egyaránt 68,8 évre teszik, vagyis egyáltalán nem számolnak nyugdíjasévekkel – derül ki az NN Biztosító kutatásából.

Túlságosan pesszimisták

A tények ugyanakkor mást mutatnak: a KSH adatai alapján a magyar 65 évesek már ma is átlagosan 16, nyugdíjban eltöltött életévvel számolhatnak, és várható élettartamuk egyre nő.

A fiatalabb korosztályoknak tehát szükségük lenne nyugdíjmegtakarításra, mégsem tesznek ezért semmit.

Nem számolnak nyugdíjasévekekkel a mai fiatalok, pedig kellene Forrás: Dreamstime

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint már 2015 végén is 2,17 millióan kaptak nyugellátást Magyarországon, ám ez a szám tovább nő majd, és az aktívak számához képest a nyugdíjasok aránya a magyar lakosságon belül megduplázódik.

Csökken az állami nyugdíj

A várható élettartam miatti téves pesszimizmus magyarázhatja azt, hogy a fiatalok nem takarítanak meg nyugdíjaskorukra. Az NN Biztosítónak az EU nyugdíjprognózisán alapuló kalkulációja szerint pedig a demográfiai változások miatt jelentősen csökkenni fog az állami nyugdíj.

2050-ben, mikor egy mai kora harmincas nyugdíjba vonul, a jelenlegi induló átlagnyugdíjnak mindössze 79 százalékát, a ma húszévesek 2060-ban pedig csupán 75 százalékát fogják megkapni.

A fizetésekkel összevetve a szakadék még nagyobb lesz.