A bérlők frászban vannak a vasárnapi nyitás miatt

Köki terminál, riport, csődeljárás
Vágólapra másolva!
Bezárástól tartanak azok az üzlettulajdonosok, akik a plázákban lévő nem kereskedelmi tevékenységet folytató üzleteiket nem akarják kinyitni vasárnaponként. Vannak olyanok, akik megszokták és megszerették a vasárnapi boltzárat, féltik az alkalmazottaikat, de nem mernek szembemenni a bevásárlóközpontok vezetésével, mert azonnal szerződést bontanának velük. 
Vágólapra másolva!

Vannak olyan üzlettulajdonosok, akik nem szeretnének vasárnap kinyitni, mert nincs akkora forgalmuk, ami ezt indokolná.

Az Origónak egy neve elhallgatását kérő nem kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozó azt mondta, ki van szolgáltatva, mert ha nem nyitja ki az üzletét, akkor azzal játszik, hogy elküldik a bevásárlóközpontból, és csődbe megy a vállalkozása.

Az embereimet próbálom védeni.

Jogi utat szeretnék találni, mert az alkalmazottaimat és a családjukat féltem. Egy évvel ezelőtt bejött a vasárnapi boltzár,

A vevők megszokták, hogy a boltzár idején hat napot voltunk hetente nyitva. Ezért nem értem, miért ragaszkodnak a bevásárlóközpontok ahhoz, hogy a nem kereskedelmi tevékenységet folytató üzletek vasárnap is nyitva legyenek – mondta a vállalkozó.

Május 8-ig tart a türelem

Most hétvégén még arányaiban kevés üzlet volt nyitva a Köki Terminálban, egyrészt azért, mert nem volt ügyfélszolgálat a kispesti önkormányzatnál, és az üzletek bérlői nem tudták jelenteni, hogy vasárnap ki akarják nyitni az üzleteiket, másrészt pedig az alkalmazottakkal sem akartak kiszúrni a tulajdonosok.

A Köki Terminálban május 8-ig türelmi idő van Forrás: Origo

Megint érvénybe lépnek a boltzár előtti szerződések

Sarlay Péter, a Köki Terminál igazgatója az Origónak azt mondta,

május 8-ig türelmi időt kapnak az üzletek,

de utána, mivel a pláza nyitva tart, ezt az bérlőknek is tudomásul kell venniük. Annak, aki a boltzártörvény előtt nyitva volt, most ismét ki kell nyitnia az üzletét vasárnaponként is.

„A régi bérleti szerződések lépnek érvénybe” – mondta Sarlay Péter. „Arra törekszünk, hogy mindenkivel megegyezzünk, nem célunk szerződésszegés miatt üzleteket kitenni a Köki Terminálból.”

A Westendben eddig is nyitva volt a boltok egy része vasárnaponként, most hétvégére már megkétszereződött azoknak az üzleteknek a száma, amelyek kinyitottak.

– mondta Prosits Attila, a Westend ügyvezető igazgatója. A bevásárlóközpontban nincs olyan kereskedő, aki ragaszkodik a vasárnapi boltzárhoz, a bérlők többsége örömmel nyit ki ismét vasárnaponként. Néhány kereskedőtől azt a visszajelzést kaptuk, hogy azok az alkalmazottak, akik forgalom után kapják a fizetésük egy részét, szívesen mennek dolgozni vasárnaponként – mondta Prosits Attila.

A Westendben már most hétvégén megduplázódott a nyitva lévő boltok száma Forrás: MTI/Jászai Csaba

Roham nem volt

A Lidl tartotta a szavát, és minden boltját zárva tartotta vasárnap. Az Aldi pedig azt ígérte, hogy mind a 108 boltját kinyitja. Az a vásárló, aki 5000 forint felett költött, 500 forintos kupont kapott, amit április 23-án és 24-én levásárolhat.

A Tesco április 17-én, vasárnap az áruházai közül 147-et megnyitott. Az áruházakban kizárólag azok dolgoztak, akik önként vállalták a vasárnapi munkavégzést. A Tesco erre a

vasárnapra 200 százalékos pótlékot fizetett.

A vásárlók örömmel fogadták a vasárnapi vásárlás lehetőségét – közölte a Tesco. A legkeresettebb termékek a pékáruk és a grilltermékek voltak. A délelőtti órákban volt nagyobb forgalom, főleg az ebédfőzéshez szükséges húsok, zöldségek voltak keresettek.

A Penny Marketben is csak az önként jelentkezőknek kellett bemenniük, és 200 százalékos pótlékot kaptak az alkalmazottak.

A sportosok szavaztatnak

A Decathlon azt írta a honlapján, hogy az üzleteik május 8-tól vasárnap ismét nyitva lesznek, de a nyitvatartási idő miatt egy szavazásra kérik a vásárlókat.

Azt írják, mivel az Országgyűlés megszavazta, hogy visszavonja a vasárnapi zárvatartásról szóló törvényt, döntsenek a vevők az üzletek nyitvatartásáról.

Áprilisban még vasárnaponként zárva tartanak a Decathlonok – írják.

A Hervis sportszer- és sportruházati lánc 27 magyarországi üzletéből öt fővárosi és 15 vidéki bolt már most vasárnap nyitva volt. A többi Hervis-áruház pedig jövő vasárnap csatlakozik a heti hétnapos nyitvatartáshoz.

A Spar Magyarország Klauzál téri üzlete Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. fokozatosan vezeti be új nyitvatartási rendjét, április 17-én 67 üzletük volt nyitva. A Spar Magyarország hálózatát jelenleg 32 Interspar hipermarket, 344 Spar és City Spar szupermarket, valamint 87 franchise-áruház alkotja.

A Spar azt írta, ezen a héten vasárnap már minden olyan Spar-logós üzlet nyitva lesz, amelynek a vasárnapi kinyitását a jövőre nézve eltervezték. A Sparban is, ahogy minden kereskedelmi áruházláncnál, vannak betöltetlen álláshelyek. Tavaly egyébként 9 ezren hagyták el a kereskedelmet.

A Media Markt is azt közölte, hogy ahhoz, hogy megteremtsék a vasárnapi nyitvatartás optimális feltételeit,

Ha az egyeztetések lezajlanak a következő napokban, akkor április 24-én vasárnap már az ország összes Media Marktja nyitva lehet.

Az Auchan Magyarországnak április 17-én, vasárnap 14 áruháza volt nyitva.

Az Auchan Magyarország Kft. 19 áruházat üzemeltet, csaknem 7000 embert, köztük több mint 360 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztat Magyarországon.

Az IKEA még május közepéig vár a vasárnapi nyitással Forrás: AFP/Iroz Gaizka

Az IKEA most vasárnap még nem nyitott ki, de azt közölték, hogy május 22-től minden vasárnap nyitva lesznek.

Azért esett erre a dátumra a választás, hogy a munka törvénykönyvében meghatározott módon, időben értesíthessük munkatársainkat, valamint, hogy minden érintett felkészülhessen a változásokra. Minden, korábban érvényben lévő körülményt visszaállítunk, beleértve a munkatársak munkavégzéshez kapcsolódó pótlékait is – mondta Varga-Nagy Eszter, az IKEA PR-vezetője.