Olcsóbb lesz az internet, új pénzünk lett, és sokat spóroltunk

MNB pénzverde pénz forint pénzverdéjének sajtóbejárása Pénzkészítés Pénz Pénznyomtatás Magyar Nemzeti Bank Bankjegy
Magyar Nemzeti Bank, új bankjegy. 2017.02.28.
Vágólapra másolva!
A kétezresek és az ötezresek megújultak, a kgfb befizetésének türelmi ideje lejárt, a sajtburger pedig házhoz megy. Heti gazdasági összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Megújultak a kétezresek és az ötezresek

Szerdán élesedtek az új kétezresek és ötezresek. Az új bankjegyek fokozatosan kerülnek forgalomba. Az előző garnitúrát július 31-ig lehet felhasználni, ezután az MNB bevonja, augusztus 1-jétől pedig már csak az új címletekkel lehet majd fizetni.

Megnéztük, hogyan készül a forint

Az új címletek megjelenése apropójából bejártuk a Magyar Nemzeti Bank pénznyomdáját.

Az autósok harmadának március 1-je fontos határidő volt

Szerda éjfélig volt lehetőségük befizetni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást azoknak, akiknek január elsején volt a biztosítási évfordulójuk.

Ekkor járt le a 60 napos türelmi idő vége.

Csekk Forrás: MTI/Faludi Imre

Aki elmulasztotta a március elsejei határidőt a biztosítási díj befizetésére, megszűnt a szerződése, ugyanannál a biztosítónál újra kell kötni, de elveszíti bónuszfokozatait, és fedezetlenségi díjat is fizetnie kell. A legnagyobb kockázat az, hogy az okozott kárt magának kell megtéríteni.

Fontost döntést hozott a McDonald's

A gyorsétteremlánc bevételei az elmúlt években drasztikusan visszaestek. A vállalat az ételek házhoz szállításával próbálja megállítani a forgalom zuhanását. A rendszert egyes amerikai városokban eredményesen tesztelték, sőt a modell Ázsiában már sikeresen működik.

A cég óriási növekedési lehetőséget lát a házhoz szállításban, az Egyesült Államok mellett Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban és Kanadában is szeretnének terjeszkedni.

Egyes országokban házhoz is viszik Forrás: MTI/Faludi Imre

Érdekesség, hogy a McDonald's még 2013-ban beregisztrálta a mekifutar.hu domaint, de a közeljövőben nem várható, hogy Magyarországon is házhoz fog szállítani a gyorsétterem.

Kiderült, mi a legnépszerűbb megtakarítási forma

A friss adatok birtokában bátran kijelenthetjük, hogy az élen továbbra is a lakossági állampapírok állnak. Csak tavaly 1200 milliárd forinttal bővült a megtakarítási piac, ebből 800 milliárd az állampapíroknál csapódott le. Ráadásul 13 éve nem volt ilyen jó helyzetben a lakosság, az eladósodottság újfent csökkent.

Bejelentették, hogy csökken az internet áfája

Az internethasználat áfája 5 százalékra csökken 2018. január 1-jétől a Digitális Jólét Program 2017–2018-as évekre vonatkozó munkaterve szerint.

Deutsch Tamás elmondta, hogy

a magyar mobilinternet-hálózat jelenleg a világon a 3. legfejlettebb.

Deutsch Tamás Fotó: Mudra László - Origo

Szándékaik szerint erre a technológiai adottságra építve az év közepén létrehozzák az 5G-koalíciót, amivel Magyarország az 5G-fejlesztések egyik európai központjává válhat. A DJP másik fontos eleme lesz a sharing economy – a megosztáson alapuló gazdaság jelensége által felvetett kérdéskörök vizsgálata.

Olcsóbb lett a benzin

Bruttó 2 forinttal csökkentette a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol, a gázolajét 2 forinttal emelte.

A csökkentéssel a benzin átlagára 371 forintra mérséklődött, a gázolaj ára 377 forintra nőtt.

Benzinkút Forrás: MTI/Soós Lajos

Legutóbb múlt szerdán a gázolaj ára változott, bruttó 2 forinttal csökkent, a benziné stagnált. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került.

A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15–25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Kiderült, mely befektetéseket szeretik a legjobban a gazdagok

Mindenki szeretné tudni, hogy mibe fektetnek a legtehetősebb emberek. Érdemes figyelni a borok és a klasszikus autók piacát, viszont a műgyűjtők akár rosszul is járhatnak. Az olyan klasszikus befektetési formák, mint az ingatlanok és a tőzsde, még mindig nagyon népszerűek.

Nagy-Britanniában az ingatlanokra kivetett bélyegilletéket több mint tíz alkalommal emelték 1997 óta, amely megnehezítette a gazdagok dolgát.

Nem tett jót a befektetési hangulatnak a brexit sem,

amelytől az árak esését várják. Persze a világ más pontjain továbbra is érdemes ingatlanba fektetni,a legnépszerűbb célpontnak Indonézia (15,3 százalékos hozam), Írország (14,7 százalék) és az Egyesült Államok (12 százalék) számít.

Szakértők szerint hosszú távon Ausztrália, Kanada, Malajzia, Hongkong és az Egyesült Királyság is jó választás lehet.

Bebizonyosodott, hogy az okostelefonok összemossák a munkát és a magánéletet

Az okostelefonokon az állandó online jelenlét miatt egyre jobban elmosódik a munka és a magánélet közötti határ, a dolgozó felnőtt magyar internetezők 86 százaléka használ okostelefont, és 78 százalékuk inkább dolgozik szabadidejében is alkalmanként a telefonján, csak munkaidőben is használhassa azt magáncélra.

Tízből heten szoktak munkaidőben rendszeresen magánügyben telefonálni,

több mint felük pedig SMS-t írni vagy olvasni, csetelni, illetve e-mailezni is. 54 százalék nem munkával kapcsolatos böngészésre, 52 százalék közösségi oldalak látogatására és 51 százalék az online híroldalak okostelefonon történő olvasására is szakít időt munkaidőben. A munka és a magánélet összemosódásának előnye a válaszadók 71 százaléka szerint, hogy rögtön látják a beérkező e-mailjeiket, 66 százalék szerint pedig fontos ügyben online is bármikor elérhetőek kollégáik számára.

Hatékonyabban oszthatják be az idejüket 44 százalék szerint, ha kis "üresjárat" van a munkahelyükön, foglalkozhatnak magánügyekkel, és fordítva, 36 százalék szerint folyamatosan naprakészek a munkahelyi tennivalóikkal kapcsolatban.