A kamara szerint rossz ötlet a diplomás minimálbér

105 ezer forint lesz a minimálbér jövőre news
Vágólapra másolva!
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint nem túl jó ötlet a diplomás minimálbér bevezetése, sőt valójában már a garantált bérminimumnak sincs sok értelme. Ellenben a minél jelentősebb szociális hozzájárulási adócsökkentésnek volna haszna.
Vágólapra másolva!

A diplomás minimálbér ötletét a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete dobta be a közelmúltban. Az MKKSZ bruttó 245 ezer forintban határozná meg jövőre ennek a legmagasabb végzettséghez kötődő minimálbér összegét. Ez a minimálbérnek csaknem a duplája lenne, s jelentősen meghaladná a garantált bérminimumot. Az átlagbérnél azonban nem lenne magasabb, az átlagfizetés összege a KSH szerint közelíti a 300 ezer forintot.

Parrag az mfor.hu portál kérdésére egyelőre óvatosan fogalmazott, mert külföldi útja miatt még nem volt alkalma mélységében megismerni a javaslatot.

Versenyhátrány is lehet a diploma? Forrás: Thinkstock

Annyit azonban már előzetesen is el tudott mondani, hogy általánosságban indokolatlannak tartja a teljes munkaidőben adható legalacsonyabb bérek megkülönböztetését.

Igazából már a garantált bérminimum esetében is felvethető szerinte ez a kérdés.

Szerinte a piac feladata eldönteni, melyik munkakörben melyik alkalmazottnak mennyit kell fizetni. A mostani helyzet azért sem jó, mert a munkaadó kénytelen a magasabb minimálbért fizetni olyan esetekben is, amikor a szakképzettséggel rendelkező alkalmazott által elvégzett munka ezt nem indokolná.

A diplomás minimálbér azért sem lenne szerencsés, mert jelentősen megnövelhetné a diplomás munkanélküliek számát.

Hiszen hiába akarna elhelyezkedni egy diplomás végzettésű olyan poszton, amelyhez elegendő az érettségi - tipikusan a szakmáján kívül -, nem fogják felvenni, hiszen sokkal több fizetést kellene neki így adni.