Előrejelzések szerint a világ lakossága 2050-re eléri a 10 milliárd főt, ami azt jelenti, hogy
50 százalékkal több élelmiszerre lesz szüksége a föld lakosságának, mint napjainkban.
Emiatt kulcsfontosságú, hogy olyan új táplálékforrások is elterjedjenek, amelyek még nem részei a mindennapi étkezésnek.
Ilyen lehet az emberi és állati fogyasztásra egyaránt alkalmas rovarok és bogarak csoportja, amely rendkívül gazdag proteinben. Ezt a trendet veszi észre egyre több élelmiszeripari cég, amelyek egyre inkább nyitnak a ma még csak egzotikus csemegének számító bogárbiznisz felé.
Ráadásul a rovarok tenyésztése sokkal kevésbé terheli meg a környezetet, mint a többi haszonállat tartása. A magas fehérjetartalom mellett előnyük, hogy a bogarak többsége
vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
Az ehető rovarok piaca folyamatosan bővül, a Financial Times cikke alapján akár 15-szörösére is nőhet 2021-ig. A szingapúri Arcluster szerint jelenleg a globális piac 100 millió dollárosra becsülhető,
ami az előrejelzések szerint öt év alatt 1,5 milliárd dollárosra növekedhet.
Bár a fejlett országokban egyelőre eléggé idegenkednek a különböző legyek, tücskök és hernyók fogyasztásától,
világszerte így is 2 milliárd ember fogyaszt már ehető bogarakat.
Bár sokan nem tudják, de különböző proteinben gazdag táplálékkiegészítő forrása is.
Minden bizonnyal a bogárevési szokások nem nagyon fognak megváltozni a jövőben, de a bővülést egy másik felhasználási mód is segítheti. A bogarak dús táplálékai lehetnek a háziállatoknak vagy a halaknak.
A holland Protix 45 millió eurós tőkeinjekciót kapott a Rabobanktól és az Aqua-Sparktól, amely cégek a bogarakban látják az állatok élelmezésének jövőjét.
A rovarok a baromfi- és a halfélék természetes táplálékai, és a felmérések szerint kevésbé ellenezték a fogyasztók az olyan állatok tartását, amelyeket rovarokkal tápláltak. A bogarak mellett szól, hogy
azoknak az állatoknak erősebb az immunrendszerük, amelyeket bogarakkal tápláltak.
A bogarak étkezési célra való behozatalát és tenyésztését eddig a jogszabályok hiánya gátolta, de az Európai Unió nemrég elfogadott egy szabályt, amely lehetővé teszi a halak rovarokkal való etetését. Várhatóan a jövőben ezt a rendeletet tovább bővítik más állatokra is.