A Spotify berúgta az ajtót a New York-i tőzsdén

Spotify Logo on the New York Stock Exchange New York USA United States New York Stock Exchange stock Spotify Logo
NEW YORK, USA - APRIL 3: People walk past a banner with the Spotify logo as the company lists its stock on the New York Stock Exchange in New York, United States on April 3, 2018. Mohammed Elshamy / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A Spotify árfolyama egyetlen nap alatt 16 dollárt zuhant április 3-án, de ez most kivételesen egy olyan esés volt, amelyet nem bántak a részvényesek. A svéd vállalat első tőzsdei napján minden idők nyolcadik legjobb techcéges nyitását mutatta be, ezzel gazdaggá téve a tulajdonosokat.
Vágólapra másolva!

Óriási izgatottsággal várták a pénzügyi szakemberek a Spotify április 3-i tőzsdére lépését. Az előzetes jóslatok szerint a részvények árfolyamát a 90 és 132 dolláros sávba várták, azon belül is inkább a felső korlát tűnt a valószínűbb forgatókönyvnek.

Április harmadikán azonban a zenei streameléssel foglalkozó vállalat

óriási meglepetésre 165,9 dolláron nyitott.

Ugyan a nap végére az árfolyam 149,01 dollárra visszaesett, de így is bőven, 13 százalékkal a becsült árfolyam felett zárt a Spotify. A nap végére több mint 30 millió részvény talált gazdára.

Ezzel a cég értéke 26,5 milliárd dollárra emelkedett.

A Spotify ezzel rögtön a nyolcadik legértékesebb techvállalat lett, amely tőzsdére ment, többek között a Twittert is maga mögé utasította, ha az első napi kapitalizációt vesszük figyelembe.

Szép nyitás a Spotifytól Forrás: Dealogic, Wall Street Journal

A Spotify IPO-ja a tőzsdére bocsátások között is jól szerepelt, ez volt a 25. legnagyobb első napi záró érték.

A Spotify azért döntött a nyilvános részvénykibocsátás mellett, mert dominálja a zeneszolgáltatók piacát, a svéd vállalatnak 71 millió előfizetője volt 2017 év végén,

és a várakozások szerint ez a szám idén elérheti a 100 milliót.

A Spotify logója a New York-i tőzsdére kifüggesztve Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Mohammed Elshamy

A második helyen a Spotify mögött az Apple Music áll, az amerikai vállalat 36 millió feliratkozóval büszkélkedhet. Az Amazon is 20 millió előfizető felett áll, viszont a többi szolgáltató (QQ Music, Deezer, Google Play, Saavn, MelON, Pandora) nem éri el a 10 milliót.

A Spotify az utóbbi években töretlenül fejlődött, míg 2015-ben a cég értékét 8 milliárd dollárra tették,

addig alig három év alatt ezt sikerült megtriplázni.

A vállalat szolgáltatása 2008-ban indult, azóta 65 országban elérhető.

Érdekesség, hogy a Spotify azok ellenére 1,23 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el, hogy bevételei meghaladták a 4 milliárd dollárt 2017-ben.

Nagy volt a lelkesedés Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Természetesen a tőzsdére lépéssel a tulajdonosok is elég jól jártak, a két svéd alapító egy csapásra az ország két leggazdagabb embere lett. A vezérigazgató Daniel Ek 2,4 milliárd dollárral gazdagodott, mivel a részvények 9 százalékának tulajdonosa.

Még ennél is nagyobbat ugrott a társalapító Martin Lorentzon vagyona,

ő 12 százalékos részesedése után 3,4 milliárd dollárral lett gazdagabb.

A cikk forrása a Bloomberg, a Quartz, a Financial Times, a BBC és a WSJ volt.