Nincs megállás? Újra 80 dollár fölé mehet az olajár

OPEC, olaj, kőolaj Horizontal The logo of the OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) is seen at the organization's headquarter on the eve of the 164th OPEC meeting in Vienna, Austria on December 3, 2013. Iran will "immediately" export mo
The logo of the OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) is seen at the organization's headquarter on the eve of the 164th OPEC meeting in Vienna, Austria on December 3, 2013. Iran will "immediately" export more crude oil once sanctions are lifted in the wake of the international deal to roll back its nuclear programme, the country's oil minister said. "Immediately we can" return to full export capacity of four million barrels per day, Iran Oil Minister Bijan Zanganeh told reporters ahead of OPEC's meeting on oil production in Vienna. AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN / AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN
Vágólapra másolva!
A Goldman Sachs továbbra is arra számít, hogy az olaj hordónkénti árfolyama visszakúszik a 80 dolláros szint fölé a következő hónapokban. Ez pedig annak ellenére is összejöhet, hogy a befektetők óvatos üzemmódba kapcsoltak az OPEC esetleges növekvő kitermelése, illetve a kereskedelmi háború miatt.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten némi lejtmenetbe kapcsolt a nyersolaj világpiaci ára, elsősorban annak köszönhetően, hogy a befektetők elkezdtek arra számítani, Szaúd-Arábia (illetve az OPEC jelentős része) és Oroszország újra beindítja a pumpát, és megemelik a sokáig visszafogott kitermelést.

Jóslat és kockázat

Mindazonáltal a Goldman Sachs elemzői úgy számolnak, hogy ha a felek a héten valóban bejelentik a kitermelés megemelését, akkor is marad az olaj pozitív támasza a piacon, vagyis újabb áremelkedésre kell számítani – írja a CNBC.

Továbbra is maradhat az olajpiaci túlkereslet Forrás: Anadolu Agency/Onur Coban

A bank frissített globális olajpiaci elemzése szerint a keresleti és kínálati mérleg további készletcsökkenések, és áremelkedés felé mutat az idei év második felében. Ebből adódóan a Goldman

megerősítette a korábbi várakozását és továbbra is 82,50 dolláros Brent árfolyamra számít a következő hónapokra.

Ezzel együtt azonban az elemzők jelezték, tisztában vannak a rövid távú lefelé ható kockázatokkal, melyek a vártnál gyengébb kereslet vagy a vártnál erősebb kitermelés-növelésből fakadhatnak. Azonban még így is arra számítanak, hogy a fekete arany izmosodni fog.

A nagy döntés és hatásai

A befektetőknek izgalmas hetük lesz, mivel az OPEC és szövetségesei a tervek szerint csütörtökön ülnek majd össze, hogy megvitassák a továbbiakat. Az eddigiek alapján két fontos dolgot lehet valószínűsíteni. Az egyik, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország várhatóan kitartó együttműködésre készül az olajpiacon, vagyis nem szakad meg a szövetség a kitermelés esetleges fokozásával. A másik, hogy feltehetően komoly viták lesznek a találkozón, mivel az OPEC-en belül is megoszlanak a vélemények arról, hogy minden tagállamban eljött-e már az ideje a kitermelés megemelésének.

A Brent olaj árfolyamának alakulása Forrás: investing.com

A Goldman elemzői azt jósolják, hogy az OPEC legfontosabb tagjai és Oroszország

napi 1 millió hordóval emelik majd a kibocsátást az idei év végéig, majd még további 500 ezer hordóval 2019 első felében.

Mindazonáltal ezt a lépést valószínűleg ellensúlyozni fogják a kitermelési zavarok Venezuelában és Iránban – teszik hozzá a bank szakértői.

Következésképpen a Goldman arra alapozza a mostani prognózisát, hogy várhatóan maradni fog az olajpiaci hiány. A kereslet ugyanis továbbra is kitartóan erős lehet, miközben a kínálati oldalon található zavarok elegendő teret biztosítanak az OPEC kitermelés-fokozásának. Vagyis egyelőre még nem várható túlkínálat és ezzel az olajár érdemi csökkenése.