Rosszabbkor nem is jöhetett volna, hogy már az angol pubokban is sörhiány van kialakulóban, hiszen ma rendezik az Anglia-Belgium világbajnoki csoportmérkőzést, amikor a szurkolók alkohol és azon belül sörfogyasztása várhatóan jócskán megemelkedik. Másrészt a szigetországot jelenleg sújtó hőhullám a hétvégéig még biztosan kitart, ami szintén megemeli a sör iránti keresletet - emeli ki a BBC cikke. A napokban az origo.hu is foglalkozott az élelmiszeriparban és az italgyártásban kialakult szén-dioxid-hiánnyal.
Akik viszont ismerik a sörkészítés és –csapolás módozatait, azok tudják, hogy nem minden sörhöz elengedhetetlen a szén-dioxid.
Általános szabályként a lager típusú variánsokhoz sokkal inkább alkalmazzák, mint az ale-söröknél.
Ha egy sörözőben ülünk, és a sörcsapolón lefelé nyomnak egy kart, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a sör egy túlnyomásos acélhordóból kerül a poharunkba, szén-dioxid vagy nitrogén és szén-dioxid keverékének felhasználásával. Ha viszont egy pumpáló kart húznak meg, akkor a sört egy fahordóból szivattyúzzák fel.
A fémhordóban szén-dioxidot használnak a túlnyomás fenntartására, a fahordóban viszont nem uralkodik túlnyomás, így szén-dioxidra sincs szükség.
A sörgyártásban pedig azért van fontos szerepe a szén-dioxidnak, mert meggátolja, hogy oxigén kerüljön a sörtartályokba. Élesztővel állítják elő a sörkészítési folyamat során, ám előfordul, hogy később elszivárog. A gyártók ilyenkor szoktak ipari előállítású szén-dioxidot hozzáadni a sörhöz.