Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szerint
2050-re az élelmiszertermelést további 50 százalékkal kell megnövelni, hogy elláthassuk a bolygó növekvő népességét.
A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a bolygó határain belül korlátozott termőföld áll rendelkezésre – foglalta össze Sylvie Wabbes-Candotti, a FAO sürgősségi és rehabilitációs tisztviselője.
Jelenleg az élelmiszertermelés a globális édesvíz-fogyasztás mintegy 70 százalékát használja, miközben az üvegházhatást okozó gázok 25 százalékát bocsátja ki.
Jordánia a világ egyik vízben szegény országa: évente kevesebb, mint 150 köbméter víz jut egy lakosra
– az Egyesült Államokban például 9 ezer köbméter. Ugyanakkor az országban magas a napsütéses órák száma, az év 365 napjából 330-on süt a nap. Ráadásul Jordániának van egy rövid partszakasza a Vörös tengernél, és onnan elegendő vizet nyernek a Sahara Forest Projectnek.
A projekt koncepciója igen egyszerű: a napenergia segítségével sótlanítják a vizet, a desztilláció során ráadásul még hűti is a levegőt, és a sótlan vízzel táplálják az üvegházban termő növényeket. Ráadásul amennyiben a módszer sikeresen alkalmazható,
Jordánia képes lesz nemcsak az ország lakosainak megtermelni a szükséges mennyiségű élelmiszert, hanem akár még a kivitelre is jut – jelenleg a közel-kelei állam élelmiszer-szükségletének 98 százaléka importból származik.
Ugyan a projekt tavaly szeptemberben indult, a kezdeményezés számára már korábban elkülönítettek 200 hektárnyi földterületet annak a reményben, hogy a következő években majd folyamatosan duplázódni fog a felhasznált terület.
Ahhoz azonban, hogy a 15 kilométerre lévő Vörös tengertől az üvegházakig eljusson a tengervíz, komoly beruházásra van szükség: az egyik lehetőség olyan csőrendszer kiépítése, amely ki is szivattyúzná a vizet a tengerből, azonban ez több mint 10 milliárd dollárba kerülne.