Ezért folyik el rengeteg víz a téli időszakban

vízóra
Budapest, 2012. június 12. A Fővárosi Vízművek Zrt. munkatársa egy új vízórát tart a kezében, amikor vízóracserét végez egy társasház pincéjében, Budapest VIII. kerületében. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Szilánkokra tört üveg az óralapon, eldeformálódott számlálószerkezet, esetleg csöpögő víz. Ha télen ez a látvány fogadja a vízóra tulajdonosát, vagy csak alig jön víz a csapból, akkor szinte biztosra vehető, hogy elfagyott a mérőeszköz – írja a Fővárosi Vízművek abban a felhívásában, mely a vízórákat is fenyegető fagyveszélyre hívja fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!

Még a téli fagyok beállta előtt érdemes leszigetelni a vízóraaknákat, erre akár nejlonzsákokba rakott papírgalacsinok is megfelelőek lehetnek – mondta László István, a Fővárosi Vízművek üzemirányítási csoportvezetője. Lehetőségeink szerint próbáljuk hőszigetelni vízóráinkat is – ajánlja a szolgáltató.

Ugyanis

a fagy elleni védekezésről, csakúgy, mint a mérőhelyek tisztán tartásáról, valamint a megközelítés biztosításáról, az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia

– jelzi a Vízművek.

Illusztráció Forrás: Origo

A tartós hideg komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt, a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. Érdemes idejében megtenni a szükséges óvintézkedéseket, elkerülve a hideg hatására bekövetkező mérőmeghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit.

Az eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának.

„A tavalyi év igen kritikus volt ebből a szempontból. Januárban érkezett egy igen gyors és intenzív lehűlés, és még márciusban is az elfagyott vízórákat cserélték a kollégák” – idézte fel László István, aki szerint nem is a darabszám a legtöbbet mondó adat:

Több mint 3 millió köbméter víz folyt el a törött órákon, ami egy meleg nyári nap fogyasztásának hatszorosa.

A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos.

Időben kell gondoskodni a vízórák fagy elleni védelméről (illusztráció) Forrás: MTI/Marjai János

Milyen módokon lehet védekezni a fagy ellen?

A vízügyi szakemberek szerint már ezekkel az olcsó, egyszerűen kivitelezhető megoldásokkal is sokat lehet tenni a vezetékek és a vízórák védelme érdekében:

  • A kerti vízóraakna törött vagy hiányzó fedlapját pótolni kell, sőt, a nagy hidegben külön szigetelésről is érdemes gondoskodni. Erre alkalmas lehet az aknatető aljára rögzített hungarocell-lemez is.
  • A vízmérőt akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is le lehet takarni, de még a kartondoboz darabok is megfelelőek erre a célra.
  • Érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyelni arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig zárt állapotban legyen.
  • A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizni kell pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külsőtalajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodni.
  • Szigetelni kell – vagy ennek hiányában – időben vízteleníteni a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket.

Lakótelepi házak esetén a vízóra fagy elleni védelme a lakóközösség feladata.

Az épület összes vízfogyasztását mérő szerkezetet legtöbbször a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tároló helyiségben szerelték fel.

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén, vízóra elfagyása esetén a nap 24 órájában rendelkezésre álló hibabejelentő telefonszámot, vagy a munkaidőben elérhető ügyfélszolgálati telefonszámot tárcsázva lehet a problémát bejelenteni.