Keljfeljancsi lesz a jüanból

yuan, jüan, valuta
A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Nantong city, east China's Jiangsu province, 24 July 2018. China's yuan weakened against the dollar on Friday (27 July 2018), breaching the key 6.8 per dollar level, dragged lower by a weaker midpoint and fears of further depreciation amid Sino-U.S. trade tensions. Large state-run banks offering dollars in the yuan forwards market, however, helped the renminbi pare some of its earlier losses by midday, although the yuan is set for its seventh week of losses - its longest losing streak since November 2015. Major Chinese state banks were seen swapping dollars for yuan in the forwards markets as they had the previous day, two traders said. Their operations dragged one-year tenor dollar/yuan swap points down into negative territory.
Vágólapra másolva!
Kína növelni fogja a jüan árfolyamának rugalmasságát - ezt ígérte a kínai állami devizahivatal (SAFE) vezetője.
Vágólapra másolva!

Pan Kung-seng Kína legnépszerűbb közösségi oldalán, a WeChat jegybanki oldalán közzétett írásában közölte, hogy Peking gyorsítja pénzpiacának kétirányú megnyitását és az ország tőkemérlegének rendezett megnyitását.

A kínai kormány folytatja a sanghaji és londoni tőzsde kereskedési rendszereinek összekapcsolását célzó erőfeszítéseit,

és javítani fogja kötvénypiaci összekapcsolásának (Bond Connect) mechanizmusát - tette hozzá.

Pan Kung-seng nem árult el részleteket az árfolyam rugalmasabbá tételét célzó új lépésekről.

Rugalmasabb lehet a kínai jüan árfolyama Forrás: AFP/Imaginechina/Xu Congjun

Kínai vezetők időről időre kinyilvánítják, hogy további intézkedéseket tesznek az ország piacainak megnyitására. A londoni és sanghaji tőzsde kereskedési rendszereinek összekapcsolását 2018 végére tervezték, de végül elhalasztották.

A Bond Connect mechanizmuson keresztül külföldi befektetők könnyebben bonyolíthatnak tranzakciókat a kínai belső (onshore) kötvénypiacon hongkongi értékpapír-kereskedők segítségével.

A program egyelőre csak "északi" irányban működik, azaz csak külföldi befektetők vásárolhatnak és adhatnak el kötvényeket hongkongi brókereken keresztül úgy, hogy nincs kereskedelmi számlájuk sem a szárazföldi Kínában.

A bejelentés összefügghet azzal, hogy Kínának egyre nagyobb nyomás alatt kell biztosítania likviditását. Ahogy az Investor megírta, a héten egynapos rekordnak számító összeget, 83 milliárd dollárnak megfelelő jüant pumpált a kínai központi bank (PBOC) az ország bankrendszerébe, ami arra utalhat, a jegybank megrémült egy esetleges likviditási válságtól.

Kína a londoni és sanghaji tőzsde összekapcsolásán dolgozik Forrás: AFP/Imaginechina/An Xin

Az elsődleges cél annak biztosítása, hogy a bankok megfelelő mértékben rendelkezzenek pénzeszközökkel.

A háttérben részben az áll, hogy idén február 5-én lesz a kínai holdújév, és ilyenkor hagyományosan megnő a készpénz iránti kereslet.

Az elemzők között konszenzus látszik abban, hogy Kínának mindenáron meg kell védenie likviditását. A befektetők dolgának könnyítésével pedig az idénre is impozánsra, 6-6,5 százalékra tervezett GDP-növekedés támogatásához készítheti elő a terepet.