Az egyre több kutya és macska miatt nagyon kelendőek az állatorvosok

kutya
Egyes vélekedések szerint a kutyák és gazdáik egy idő után elkezdenek hasonlítani egymásra
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, hogy az állatorvosi szolgáltatásokra növekvő igény több más szektortól eltérően egyre több céget bír eltartani, legalábbis ez derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból. 2015-ben 866 darab vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, számuk mára elérte a 881 darabot.
Vágólapra másolva!

2015 és 2018 között, minden évben növekedve 866-ról 881-re nőtt a működő állatorvosi cégek száma Magyarországon, az éves nettó árbevételük pedig 30,5 milliárdról 38 milliárd forintra. Az alkalmazotti létszám alakulása szintén enyhe emelkedést mutat. Úgy látszik az országosan érzékelhető munkaerőhiánytól nem szenved ez az ágazat.

Az ilyen profilú cégek ugyan nem teljesen fedik le a magyarországi állatorvosi praxisok számát, mivel azok néhány százalékát egyéni vállalkozóként látják el, de a praxisok döntő többségét valamilyen társas vállalkozási formában üzemeltetik.

A cégfluktuációs index vizsgálata azt mutatja, hogy a piaci szereplők ritkán cserélődnek és a cégmegszűnések száma is minimális. A 2015-ben mért 6,58 százalékos érték jóval alatta marad az átlagnak, és ez 2018-ra 4,31 százalékra mérséklődött köszönhetően a kényszertörlések és cégmegszűnések számának megfogyatkozásának.

Egyre több állatorvos jut az országban házi kedvenceinknek és haszonállatainknak Forrás: pexels.com

Mivel az uniós pályázati rendszerben a vállalkozásoknak allokált forrásokat tartalmazó GINOP-ban, illetve a mezőgazdasági támogatásokat szétosztó Vidékfejlesztési Programban sem volt kiemelt terület az állategészségügy ezért a szektor szereplői csekély mértékben jutottak hozzá az uniós vissza nem térítendő támogatásokhoz. A vizsgált időszakban 62 darab támogatott pályázaton, összesen 492 millió forintot nyertek el a szektor szereplői.

A Magyarországon működő állatorvosi praxisok többsége hobbiállatok ellátásával foglalkozik, vagy vegyesen szolgálnak ki haszon- és hobbiállat tulajdonosokat is.

A kifejezetten haszonállatokra specializálódott praxis ritka. Nem csoda, tehát, hogy a cégek 20 százaléka Budapesten működik.

Jelenleg ugyan a KSH nem rendelkezik statisztikával az országban élő házikedvencek egyedszámaival kapcsolatosan, de a European Pet Food Industry Federation (Európai Állateledel Ipari Szövetség) 2017-es közétett statisztikájából képet alkothatunk arról mekkora állatpopulációt kell ellátniuk ezeknek a cégeknek. Ennek alapján

hazánkban 2017-ben 2.050.000 darab kutya, 2.280.000 darab macska, 4.438.000 darab díszmadár, 85.000 darab díszhal és 397.000 darab kisemlős, valamint 60.000 darab egyéb hobbiállat (hüllő, kétéltű stb.) élt.

Ráadásul az egyedszámok a 2014-es adatokkal összevetésben azt mutatják, hogy míg a kutyák száma enyhén csökkent, addig a macskák egyedszáma több százezerrel növekedett (2014-ben még csak 1 800 000 macska élt hazánkban). Ezekhez az egyedszámokhoz kell még hozzáadnunk a haszonállatok szintén milliós egyedszámait, hogy teljes képet kapjunk az ellátandó állatállomány nagyságrendjéről.