Ebola: az aranynál is erősebb a mostani járvány

health TOPSHOTS Horizontal
Health workers are seen inside the 'red zone' of an Ebola treatment centre, which was attacked in the early hours of the morning on March 9, 2019 in Butembo. - Armed men on March 9 attacked an Ebola treatment centre in the east of the Democratic Republic of Congo, killing a policeman and wounding a health worker, the authorities said. Suspected Mai-Mai rebels have attacked the Butembo ETC twice in the last two weeks. (Photo by JOHN WESSELS / AFP)
Vágólapra másolva!
Már ezernél is több halottja van a mostani kongói ebolajárványnak. A járvány megfékezésén dolgozók nincsenek könnyű helyzetben. Munkájukat gyakran polgárháborús területen végzik, és a helyi lakosság egy része is bizalmatlan a segítő szándékkal érkezőkkel szemben. A gyilkos vírus azonban emellett óriási pusztításra képes a gazdaságban is.
Vágólapra másolva!

A szegény, de népes Kongói Demokratikus Köztársaság a világ egyik legfontosabb nyersanyagszállító országa. A világpiacra kerülő kobalt mennyiségének 60 százaléka innen érkezik, ez az összetevő pedig kulcsfontosságú az elektromos autók akkumulátorainak gyárátásánál. De az Afrika egyenlítői övezetében fekvő Kongó fontos réz- és aranylelőhelyeknek is az otthona, jegyzi meg a Mining.com. Az egyelőre megfékezhetetlen járvány már az aranykitermelést veszélyezteti. Miközben az orvosok és az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) az ebola megállításáért folytat hősies küzelmet, kockázatelemzői jelentések szerint, a kongói aranybányák több mint harmada került veszélybe a járvány miatt.

Egészségügyi dolgozók egy ebola-betegellátó központban, Butembóban Forrás: AFP/John Wessels

Arat a halál: ez a mostani a második legveszélyesebb járvány

Már ezer fölött van az ebolás megbetegedések száma a Kongói Demokratikus Köztársaságban - közölte a nyugat-afrikai ország egészségügyi minisztere a hét elején. Oly Ilunga Kalenga közlése szerint 1009 megbetegedést regisztráltak, ebből 944 esetet megerősítettek a laborvizsgálatok. A pusztító járvány kitörését hét hónappal ezelőttől számítják.

A miniszter kiemelte, sikerült elérniük, hogy a járvány ne terjedjen át Észak-Kivu és Ituri tartományokból más térségekre. Ez részben az oltásoknak köszönhető, amelyekkel 91 ezer ember védettségét biztosították.

Ezenfelül az ebolás betegeket kezelő központokba szállított páciensek mintegy hatvan százaléka túléli a vérzéses lázzal járó betegséget

- tette hozzá Kalenga.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint az afrikai ország keleti felében hét hónapja pusztító járványban eddig 629-en haltak meg. A betegség elleni küzdelmet hátráltatja az is, hogy a járvány fegyveres harcok sújtotta területeken tombol, ráadásul a hagyományos gyógymódokat előnyben részesítő helyiek sokszor bizalmatlanok a korszerű gyógykezelésekkel szemben, s az utóbbi hónapokban több támadás is ért ebolás betegeket kezelő központokat.

Egy rendőr a butembói ebolás kezelőközpont előtt, miután a helyet fegyveresek támadták meg Forrás: AFP/John Wessels

Ez mindenképpen kedvező fordulatot jelent a járvány megállításában. Március elején az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet munkatársai sokkal borúsabbnak látták a helyzetet, és azt állították, a járvány megállítása érdekében kidolgozott protokoll nem vezet eredményre.

A mostani a tizedik ebolajárvány a Kongói Demokratikus Köztársaságban a betegség 1976-os felfedezése óta, és

a terjedési-halálozási arányszámokat, valamint az egészségügyi dolgozók veszélyeztetettségét tekintve, a második leghalálosabb kitörés ezek sorában.

"Nem vagyunk biztosak abban, hogy megfékezhetjük a járványt, ha továbbra is így haladnak a dolgok" - jelentette ki az MSF elnöke Genfben máricus elején. Joanne Liu akkor olyan stratégiát követelt, amely a betegek, illetve a falusi közösségek félelmeire és akaratára is nagyobb figyelmet fordít.

A fertőzés terjedése elleni küzdelmet nehezíti, hogy a járvány fegyveres harcok sújtotta területeken tombol.

A WHO szerint a segélymunkásokat sok helyen bizalmatlansággal fogadják a hagyományos gyógymódokat előnyben részesítő helyi lakosok.

A bizalmatlanságot pedig tovább táplálják az orvosi kezelésekről terjesztett hamis híresztelések.

Joanne Liu ezzel összefüggésben hangsúlyozta: a betegség elleni stratégiának ezért tartalmaznia kell a lakosság bizalmának elnyerését is.

"Nem szabad kényszerintézkedéseket alkalmazni a betegek keresésére, kezelésére, a biztonságos temetési eljárások biztosítására vagy a házak fertőzésmentesítésére" - hangsúlyozta Liu.
Az MSF felfüggesztette tevékenységét két kongói településen, miután ebolás betegeket kezelő központjait ismeretlen fegyveresek támadták meg februárban. Március közepén aztán arról érkeztek jelentések, hogy Észak-Kivu tartományban, a Mamboa településen lévő létesítményt feldühödött falusiak gyújtották fel az ápoló személyzet több járművével együtt.

Az incidens az után történt, hogy egy ebolagyanús páciens meghalt a létesítményben.

A támadók egyikével a létesítményt védő rendőrök végeztek, egy ember pedig megsebesült.

Egy helyi villamosmérnök bemutatja, hogyan kell használni az automata kézmosó "robotot", hogy ezzel is elejét lehessen venni a járvány terjedésének Forrás: AFP/John Wessels

A WHO a fejlemények ellenére bizakodó. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szervezet vezetője nemrégiben azt nyilatkozta, elejét tudták venni annak, hogy a betegség Kongó más térségeire, illetve a szomszédos országokra továbbterjedjen, s a járvány remélhetően fél éven belül teljesen megfékezhető. A korszerű gyógymódok és a nemrég kifejlesztett kísérleti oltóvakcina is hatékonynak bizonyul. A sikerhez viszont az kell, hogy figyelembe vegyék a helyiek félelmeit és aggályait akkor, amikor a terepen dolgoznak, és hogy a polgárháborús állapotok ellenére megakadályozzák a robbanásszerű kitörést, ami a fegyveres harcok közben a legnehezebb.

A WHO vezetője felszólította a tehetősebb országokat, hogy befektetésekkel támogassák a régió fejlődését. "Az ebola elleni küzdelmet össze kell fűznünk az egészségügyi rendszer fejlesztésével" - mondta. Tedrosz ugyanakkor rámutatott: csak az ebola elleni küzdelemhez 60 millió dollár hiányzik a következő hat hónapban.

Így fékezheti a gazdaságot az Ebola

Az Origo ebben a cikkében mutatta be a tavalyi járvány kapcsán, milyen elsődleges gazdasági vonatkozásai vannak egy ebolakitörésnek, milyen emberi és anyagi áldozatokkal kell számolni addig, amíg megfékezik. Azonban áttételes hatásai is vannak a pusztító kórnak. Miközben az egészségügyi szakemberek most újra a vírussal harcolnak, iparági elemzők arra hívják fel a figyelmet, a kongói aranykitermelés egyre nagyobb veszélynek van kitéve az ebola miatt.

Az aranybányák 35 százaléka érintett a járvány terjedésével.

Ezek olyan területen találhatók, ahol fokozott biztonsági protokollok szerint kell ellenőrizni a dolgozókat, és ahonnan a szomszédos Ugandába mennek az exportszállítmányok.

A cégeknek minden bizonnyal az aranyexport átütemezésére kell készülniük, köszönhetően az ebolaellenes ellenőrzési metodikáknak, például a határellenőrző pontoknál - mondja Indigo Ellis, a nemzetközi biztonsági kockázatok elemzésével foglalkozó Verisk Maplecroft vezető elemzője.

A szakértők szerint az aranybányákat működtető cégeknek a kockázata attól is függ, a kitermelést ipari módon és eszközökkel, vagy kézi erővel végzik. Kongóban mindkettőre van példa. Ellis szerint a kockázat arányosan nő akkor, ha a bánya közel fekszik az azonosított ebolás esetekhez.

Az elemző szerint két fő változásra kell készülni az érintett cégeknek. Az egyik, hogy szigorítani kell a beléptetést telephelyeikre, hogy ezzel is csökkentsék az ebola megjelenését a kitermelési területeken. Ennek viszont egészen biztosan lesz hatása, mégpedig lassulni fog a kitermelés. A másik, hogy az ebola megállítása érdekében a WHO és az ugandai kormány is fokozott, a szokottnál jóval alaposabb, és emiatt lassabb határellenőrzést vezetett be az átkelőpontoknál.

- utalt a szakértő arra, milyen kombinált módszerekkel próbálnak ügyelni a biztonságra a veszélyeztetett határátkelő pontokon.

Egy kongói aranybányász egy olyan tárnában, ahol kézi erővel folyik a kitermelés Forrás: AFP/John Wessels

Az elemzők úgy találták, különösen a Barrik nevű cég Kibaliban lévő bányája, és a Vector Resources' telephelye Adidi-Kanga-ban veszélyeztetett, illetve nő az üzleti kockázatuk. Különösen az után, hogy a közel 1 millió lakosú Bunia városában - jelenti a Reuters is - megerősített ebolás eseteket regisztráltak nemrég. Ez a település közelebb van az ugandai határhoz, mint azok, ahová a korábbi kitörések alkalmával a járvány eljutott.

De nem pusztán a bányavállalatok érzik meg az ebola jelentette gazdasági károkat.

Az elemzők szerint az olyan cégek, amelyek a kongói arany felhasználói, mint például a technológiai vállalatok élvonalába tartozó Apple, mind számíthatnak arra, hogy az export visszaesésével, illetve az ipari célú arany árának emelkedésével, termékgyártásukban ingadozás lehet.

Ellis ugyanakkor megjegyezte: figyelembe véve a Verisk Maplecroftnál alkalmazott indexeket és elemzési módszertanokat, a jelenlegi helyzetben az ebola nem fenyegeti a kongói kobaltkitermelést. Az ennek központjául szolgáló Katanga régió viszonylag messze van az ebola sújtotta területektől.