Újabb Tesco hipermarketekben nyíltak Media Markt-áruházak

Nowy Sacz, Poland - 15 May 2017: Sign of a Media Markt store on the blue sky. Mediamarkt is a German chain of stores selling consumer electronics with numerous branches throughout Europe and Asia
Vágólapra másolva!
Két vidéki Tesco hipermarketben nyílt Media Markt-üzlet, ám az engedélyek körüli információk ellentmondásosak. A kereskedelmi láncok szerint a versenyhivatalon kívül másnak nem kellett bejelenteniük az együttműködésüket, ám a Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az ügyben hatósági eljárás zajlik.
Vágólapra másolva!

A kaposvári és a szekszárdi Tesco hipermarketeken belül nyitotta meg újabb áruházait ma reggel a Media Markt, ezzel 29-re nőtt a műszaki, szórakoztató-elektronikai fogyasztási cikkeket kínáló bolthálózat tagjainak száma a magyar piacon.

A két új üzletet – hasonlóan a február végén megnyitott, fővárosi Pesti úton lévő egységükhöz – úgynevezett shop in shop, azaz bolt a boltban konstrukció alapján működtetik majd, a kereskedelmi óriáscégek fúziójára a Gazdasági Versenyhivatal még január végén adott áldást. Az összefonódás lényege, hogy hosszú távú, tartós bérleti szerződés alapján a Tesco főként vidéki hipermarketeiben összesen kilenc belső boltot nyit a Media Markt, amelynek működtetéséről teljes mértékben önállóan gondoskodik.

A legnagyobb csendben ma megnyitott új üzletek kapcsán a versenyhivatalon kívül nem érkezett bejelentés más hatósághoz, így a 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egységek átalakításáról rendelkező plázatörvény illetékes bizottságához sem.

Forrás:Shutterstock

Holott a jogszabály úgy módosult tavaly, hogy nem csupán új épület létesítésekor, hanem a meglévő nagy áruházak belső átalakításához is szükséges a bizottság felmentése a törvény korlátozásai alól.

A Tesco a Magyar Nemzetnek azt jelezte, hogy a szakosított, elektromos cikkeket árusító üzletek már meglévő értékesítési helyszíneken belül nyitnak ki; ezeket rendezi be polcokkal, és tölti fel árukészletével a műszaki bolthálózat.

Mivel az átalakítások során nem végeztek építési tevékenységet, kizárólag állagsérelem nélkül eltávolítható berendezéseket és polcokat helyeztek el a hipermarketben, ezért úgy vélekednek, hogy az átalakítások miatt nem szükséges a plázabizottságtól engedélyt kérniük, a bolton belüli boltok nyitásához valamennyi engedéllyel rendelkeznek.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bodo Marks

A napilap ezzel szemben megtudta, hogy jelenleg is egyedi hatósági eljárás van folyamatban az ügyben, annak részleteiről azonban semmit nem árult el az első shop in shop üzlet, a Pesti úti egység kereskedelmi tevékenységét nyilvántartó Rákosmente Önkormányzata.

A január végén bejelentett fúziót megelőzően az országban korábban két Tescóban, a veszprémiben és a győriben már működött Media Markt-kirendeltség.