Ez történt múlt héten a magyar tőzsdén a koronavírus árnyékában

US stock market pánik, tőzsde, Amerika, New York Stock Exchange, dolgozók
Traders work on the floor at the closing bell of the Dow Industrial Average at the New York Stock Exchange on March 11, 2020 in New York. - Wall Street stocks dove deeper into the red in afternoon trading on March 11, 2020, with losses accelerating after the World Health Organization declared the coronavirus a global pandemic. Near 1710 GMT, the Dow Jones Industrial was down more than 1,200 points, or 5.0 percent, at 23,777.17. The broad-based S&P 500 slumped 4.6 percent to 2,749.88, while the tech-rich Nasdaq Composite Index tumbled 4.4 percent to 7,979.15. (Photo by Bryan R. Smith / AFP)
Vágólapra másolva!
Múlt hétfőn nyolc havi mélypontra és a 20 százalékos medvetartományba zuhantak az európai indexek, majd a hét további napjaiban a folytatódó pánikhangulat és az összeeső olajárak még inkább erősítették a negatív piaci trendet - írja a Takarékbank heti tőke- és pénzpiaci összefoglalója. A BUX sem kerülhette el a méretes esést: a múlt héten 17 százalékkal értékelődött le a Budapesti Értéktőzsde indexe, a hazai cégek piaci kapitalizációja pedig összesen 1449 milliárd forinttal csökkent egyetlen hét alatt.
Vágólapra másolva!

A hét első napján a bankpapírok kiemelten is nyomás alatt voltak a globális hitelezési költségek benchmarkjának tekinthető 10 éves amerikai hozam beszakadása miatt, de az esés nem kímélt senkit és semmit, a Stoxx 600-as indexből csupán 4 tag tudott zöldben zárni.

Hétfőn 2008 óta nem látott mértékben, 7 százalék felett estek a vezető amerikai indexek is,

az esti órákban teljes Olaszországra elrendelt karantén tovább erodálta a hangulatot, ezeket a lépéseket vélhetően már egyik nemzetgazdaság és a külgazdaság sem fogja átvészelni érzékelhető veszteségek nélkül.

Lépett az amerikai jegybank, rendkívüli intézkedéseket jelentettek be

Az amerikai jegybank vasárnap ismét váratlan kamatcsökkentést jelentett be, kiegészítve azt néhány jelentős gazdaságélénkítő lépéssel. Az amerikai határidős indexek azonban erre elég szokatlanul reagáltak: akkorát zuhantak, hogy le is állt a kereskedés. Közben hétfőn Ázsiában is mínuszok uralták a napot, ahogy megjöttek az első makrogazdasági adatok Kínából, melyek alapján már legalább első körben felmérhetők a koronavírus hatásai.

Vége a bikapiacnak

Rövid életűnek bizonyult kedden a napközbeni visszapattanás, a koronavírus fertőzötteinek növekedése újra riadalmat keltett az irracionálisan kapkodó befektetők körében és a folyamatos média pánikkeltés közepette látszatintézkedéseket (is) hozó kormányokban. Amerikában viszont 5 százalékkal ugrottak az indexek arra a hírre, hogy a Fehér Ház egy esetleges munkát terhelő adócsökkentő csomagot készít elő, hogy ellensúlyozza a vírus hatásait. Ám az elemzők egy része nem tartja sem kivitelezhetőnek a költségei miatt, sem pedig hatásosnak a lépéseket, a vírus terjedése még nem látszik megállni az USA-ban, így jöhetnek még újabb mélypontokat előkészítő hírek a következő hetekben.

Illusztráció Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Tizennégy havi mélyponton zártak az európai indexek szerdán, a reggeli Bank of England kamatstimulus csak egy ideig tudta segíteni a hangulatot és délután az amerikai indexek zuhanására felcsatlakozva vöröslöttek be az európai mutatók is.

A hangulatot tovább rontotta, hogy a WHO bejelentette: immár világjárványról van szó.

A fenti események miatt az amerikai piac ismét hatalmasat zuhant, és ezzel már mindhárom vezető index a 20 százalék feletti eséssel fémjelzett medvepiaci tartományban tartózkodik, amire a 2008-as válság óta nem volt példa.

A Goldman Sachs vezető stratégája szerint év közepére 2450 pontos S&P500 várható és ezzel véget ér a 11 éve tartó bikapiac,

viszont az idei év végére 3200 pontos, a csúcsnál csupán 6 százalékkal alacsonyabb célszintet határozott meg.

1987 óta nem volt ilyen zuhanás a világ tőzsdéin

Hatalmas szakadások voltak csütörtökön a világ tőzsdéin, fokozva az eddigi részvénypiaci lejtmenetet. A londoni FTSE és az amerikai Dow Jones index egyaránt 1987 óta nem látott mínuszokat ért el. Folytatódott csütörtökön a tőzsdei pánik a világ börzéin.

Csütörtökön Európában rekord méretű, 11 százalék feletti eséssel zártak az indexek, a befektetők meglehetősen hiányolják a konkrét és hatásosnak tűnő fiskális, valamint monetáris beavatkozást a gazdaságirányítás részéről, ami eddig nem történt meg elég meggyőzően, de az év elején még látott túlárazottság is hozzájárul a látványos szakadáshoz.

Teljes összeomlás jött csütörtökön

Az aggodalom 2008-hoz hasonlóan már arra is kiterjed a piaci szereplők részéről, látva a tiltások mértékét és volumenét, hogy legalább az alap - bankközi - likviditás biztosítva legyen a gazdaságok működéséhez. Emellett az óriási kiesést elszenvedő turizmus és vendéglátás működőképessége is kezd veszélybe kerülni Európa-szerte. Az amerikai indexek 1987 óta a legnagyobb napi esésüket produkálták és egyelőre a Fed bejelentett bankközi likviditást bővítő lépései sem nyugtatták meg a piacokat, többek közt az egyre több helyen életbe léptetett utazási korlátozások árnyékában, illetve a két amerikai párt éles szembenállása is hátráltatja a gyors fellépést.

Illusztráció Forrás: AFP/Johannes Eisele

A budapesti tőzsdén is nagy veszteségeket láttunk csütörtökön, összhangban a nemzetközi környezettel, 36 milliárdos forgalomban 11,6 százalékkal került lejjebb a vezető index. Az OTP 17, a Mol 6, a Richter és az MTelekom egyaránt 9 százalékot esett, és több kispapír is 20 százalék feletti zuhanást produkált.

Óriási csapkodás és volatilitás jellemezte a nemzetközi piacokat pénteken. Az európai tőzsdék a nap első felében hatalmas emelkedéssel csaknem ledolgozták a csütörtöki zuhanás felét, de elfogyott a lendület, miután a spanyol kormány bejelentette a szükségállapotot. Így végül 0,8-3,7 százalékos emelkedéssel zártak az indexek kontinensünkön,

a DAX egy hét alatt összességében 20 százalékkal zuhant.

Délután nagy lendülettel, közel 6 százalékos pluszban nyitottak az amerikai indexek, ami először csaknem teljesen elolvadt, majd a zárás előtt hirtelen felrántották 9 százalék fölé a tőzsdemutatókat, miután Donald Trump 50 milliárd dolláros csomagot jelentett be a koronavírus ellen, az olajárakat pedig némileg felhúzta, hogy teljesen feltöltik az amerikai stratégiai készleteket.

Hatalmas mínuszok világszerte

A hetet végül 10,4 és 8,2 százalék közötti eséssel fejezték be az amerikai indexek, a már említett német DAX mellett a londoni FTSE 17, míg a milánói börze nem kevesebb mint 23 százalékkal került lejjebb a múlt héten.

Illusztráció Forrás: MTI/Jászai Csaba

A hazai tőzsde vezető indexe a pénteki ralival együtt is 17 százalékos zuhanással fejezte be a heti kereskedést,

a magyar vezető papírok pedig 20 és 11 százalék közötti mínuszban zárták a kereskedést, vagyis a hazai papírokat sem kímélte a nemzetközi hangulat.

A blue chipek közül a legnagyobb veszteségeket az OTP és a Mol szenvedte el, 20, illetve 18,4 százalékos zuhanással. De még ennél is többet estek a kisebb kapitalizációjú vállalatok kevésbé likvid papírjai, amelyek között nyolc olyan is volt, amely értékének közel harmadát veszítette el egyetlen hét alatt. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégek piaci értéke hatalmas összeggel, összesen 1449 milliárd forinttal csökkent az elmúlt héten, ezen belül az OTP 770, a Mol 342 milliárd forinttal értékelődött le.