Valóban megmenti az olajpiacot a történelmi kitermelés-csökkentés?

olaj, kőolaj, pumpa
A pumpjack lifts crude oil in 20 km from Baku. Azerbaijan, Monday, September 5, 2016 Saudi Arabia opposed the freezing of oil production, about this said today the Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of the Kingdom Khalid Al-Falih. (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Hosszú heteken át tette próbára a globális szénhidrogén-ipart két meghatározó kőolaj-kitermelő ország, Szaúd-Arábia és Oroszország vetélkedése. A koronavírus-járvány a mélybe taszította az energiahordozó hordónkénti árát, az olajipari szereplőknek pedig az okozott nehézséget, hogy az elszabaduló kitermelés és a felhalmozódó készletek csak ráerősítettek az árcsökkenésre. Az olajár-háborúnak most az OPEC-tagországok és Oroszország véget vetettek, és kitermelésük drasztikus csökkentéséről állapodtak meg. Kérdés, eleget és időben léptek-e.
Vágólapra másolva!

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők közössége az OPEC+, hosszú és először csak részeredményekkel végződő tárgyalások után, húsvét hajnalra megállapodtak kitermelésüknek az átlagos globális világkereslet tíz százalékát megközelítő, 9,7 millió hordós csökkentéséről.

Véget ért a fék nélküli kitermelés

A Reuters beszámolója szerint a napi 9,7 millió hordós termeléscsökkentés hatálya május-júniusra érvényes, azt követően a csökkentés mértékét 2022 áprilisáig fokozatosan leépítik.

A megállapodást Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is üdvözölte, ahogy Szalmán szaúdi király is. Mindhárman kifejezték elégedettségüket a megállapodással és ezáltal a globális kőolajpiacok stabilizálódásával kapcsolatban, valamint hangsúlyozták, hogy az olajtermelő országoknak továbbra is kötelességük gondoskodni e piacok és általában a világpiac stabilitásáról. Az amerikai elnök később a Twitteren azt írta, hogy a megállapodás "több százezer energiaipari munkahelyet ment meg az Egyesült Államokban"

Az OPEC+ az informális együttműködésen kívüli nagy olajtermelőket, közöttük az Egyesült Államokat, Kanadát, Brazíliát és Norvégiát további napi 5 millió hordós kitermeléscsökkentésre szeretné rávenni. Kanada és Norvégia már jelezte szándékát a csökkentésben való részvételre. Az Egyesült Államok pedig jelezte, hogy az olajár jelentős mértékű esése miatt termelése az idén egyébként is csökkenni fog.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Danil Shamkin

Elég-e az alku az olajpiac stabilizálására?

Mindazonáltal a megállapodás nem azt jelenti, hogy azonnal megindulhat az olajpiac szárnyalása, sőt, ahogy az első kommentárok megjegyzik, egyelőre a piac stabilizálódását is ki kell várni.

Például Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter azt mondta a megállapodás után, hogy az olajpiaci válság még legalább az év végéig el fog tartani. Abdelaziz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter pedig a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette: a napi 9,7 millió hordóval való csökkentés a valóságban 12,5 millió hordóval való csökkentést jelent majd május 1-jétől, mert még áprilisban Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait többet fog termelni. Azaz néhány hétig ismét soha nem látott bőség lesz az olajpiacon, mielőtt a szivattyúk elkezdenének lassabb üzemmódra kapcsolni.

A kitermelés 15 százalékos csökkentése a Goldman Sachs és UBS bankházak olajpiaci szakértőinek a prognózisa szerint nem biztos, hogy elegendő lesz az áresés megállításához, hiszen

a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozások és termelésleállások egyes becslések szerint harminc százalékkal is visszavethették a világ olajfelhasználási igényét.

A Brent nyersolaj ára így az év eleji hordónkénti 70 dolláros szintről akár 20 dollárra is csökkenhet. Ez 17 éves mélypontot jelent. Az Investopedia idézi a Goldman egyik elemzőjét, aki szerint a mostani, drámai zuhanás után legkorábban 2021-ben normalizálódhat az olajfajta ára, hordónként 55 dolláros szinten. Ez nem sokkal magasabb összeg egyébként, mint amennyit a texasi WTI-ért remélnek a kitermelők. A dallasi Federal Reserve Bank március közepén készített felmérése szerint a kitermelőknek átlagosan 49 dolláros hordónkénti árra van szükségük a referencát jelentő olajfajtánál ahhoz, hogy egy új kutat nyereségesen tudjanak működtetni.

A továbbra is fennálló bizonytalanságot jól mutatja, hogy a kedden némi gyengülést mutatott a közeli határidős kereskedésben az olaj ára. Miként Warren Patterson, az ING árupiaci stratégája megjegyezte a Marketwatchnak, bár az elfogadott kitermelés-csökkentések valóban jelentősek, mégis elmaradnak attól a mértéktől, aminek segítségével a második negyedévben egyensúlyba lehetne hozni a piacokat.

A WTI 21-22 dollár közötti sávban mozog ezen a napon:

A WTI olaj árában sem látszik áttörés, ahogy a Brentében sem Forrás: CNBC

Más elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy bár a vágás nagysága - csakúgy, mint az olajárak zuhanása - valóban történelmi,

még ez a mérték sem lesz képes kompenzálni egy sajátságos körülményt, mégpedig a kereslet soha nem látott visszaesését.

Egyes kommentárok úgy vélik, hogy bár a 10 százalékos mértékű vágás valóban rekord mértékű, az olaj iránti igény annyira visszaesett, hogy ez sem oldja meg rövid távon a gondokat.

Túl későn jött, és túl kis mértékű - idézi az Oilprice a Goldman Sachs egyik kommentárját. Hasonlót fogalmaz meg plasztikus hasonlattal élve a JBC Energy független kutatóműhely a vágásról:

- vélik szakértőik.

Az olajipar helyzetének stablilzálódását mindezen körülmények mellett hátráltathatja az is, hogy természetesen a termeléscsökkentést az érintett országoknak be is kell tartani. Megoszlanak arról a vélemények, hogy a kibocsátás mértékének visszafogása valóban eléri-e majd azt a mértéket, amit az olajipari csúcson a felek végül hosszas egyeztetések után kialkudtak maguknak.

Az országok következő olajipari ülése 2020. június 10-én lesz a tervek szerint.