Pozitív kezdés várható az európai tőzsdéken

Horizontal STOCK EXCHANGE STOCK EXCHANGE TRADER STOCK EXCHANGE koronavírus korona vírus fertőzés fertőzés karantén elkülönítés New York USA üres néptelen tőzsde bróker
(FILES) In this file photo Traders work during the closing bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on March 18, 2020 at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks jumped early March 25, 2020 as markets awaited a vote on a $2 trillion package agreed by congressional leaders to boost the US economy ravaged by the coronavirus outbreak.About 15 minutes into trading, the Dow Jones Industrial Average was up 2.6 percent, or around 540 points, at 21,244.77. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
Pozitív kezdésre lehet számítani szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon. A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető tőzsdék, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,4-0,5 százalék körüli indexemelkedéssel kezdhetik a mai kereskedést.
Vágólapra másolva!

Kedden az európai tőzsdeindexek a járványügyi korlátozások közelgő feloldásának és jegybanki gazdaságösztönző monetáris intézkedések reményében emelkedtek. Az amerikai Fed szerdán, az euróövezeti EKB csütörtökön jelenti be kamatdöntő ülésének eredményét. A japán jegybank hétfőn ismertette ösztönző tervét.

Az indexek hétfőn is nagy nyereséget értek el, a keddi emelkedéssel pedig már másfél-két havi csúcson zártak.

Annak ellenére is, hogy nap közben számos, borúlátásra okot adó makrogazdasági mutató látott napvilágot. A járványügyi zárlat miatt ugyanis soha nem tapasztalt mértékben romlott a francia fogyasztói hangulat, a német feldolgozóipar exportkilátásai, valamint a foglalkoztatás várható alakulása.
Az indexek emelkedéséhez várakozáson felüli vállalati eredménybeszámolók, valamint a csökkenésből emelkedésbe fordult olajárak is hozzájárultak. Az árfolyamemelkedést a banki papírok vezették, az ágazati index 4,6 százalékkal erősödött. A HSBC 1 százalékkal, az UBS 7 százalékkal, a Santander közel 5 százalékkal erősödött.

Illusztráció Forrás: AFP/Johannes Eisele

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,61 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,68 százalékkal emelkedett kedden, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,73 százalékkal erősödött.

Londonban 1,91 százalék nyereséget ért el az FTSE-100 index, március 10. óta a legmagasabban zárt, a frankfurti DAX 1,27 százalékkal emelkedett március 6. óta a legmagasabbra, a CAC-40 index Párizsban pedig március 11. óta a legmagasabb szintet érte el 1,43 százalékos emelkedéssel.

Milánóban 1,71 százalékos, Madridban 1,55 százalékos indexemelkedéssel zárt kedden a tőzsde.
A korlátozások enyhítésétől remélt gazdasági élénkülés az olaj keresleti kilátásainak is kedvezett, szerdán reggel az olajár emelkedett. A Brent nyersolaj ára az európai piaci nyitás előtt két órával 2,86 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 23,39 dolláron, a WTI ára pedig 10,70 százalékkal, 13,66 dollárra emelkedett.
Az eurót 0,29 százalékkal jegyzik magasabban 1,0850 dolláron, az arany spot ára 0,11 százalékkal unciánként 1710,30 dollárra emelkedett.