Elbizonytalanodtak a nemzetközi tőzsdék a múlt héten

Coronavirus Pandemic koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség New York USA  maszk tőzsde bika
NEW YORK, NEW YORK - APRIL 02: A masked pedestrian carrying water bottles walks past the Charging Bull statue in lower Manhattan on April 02, 2020 in New York City. Currently, over 92,000 people in New York state have tested positive for coronavirus (COVID-19). Bruce Bennett/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány kirobbanását követő tőzsdei zuhanás, majd a gyors pozitív korrekció után a múlt hétre elbizonytalanodtak a nemzetközi börzék, és elég gyenge hetet zártak. A mai nyitás azonban újabb fordulatot sejtet a börzéken.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hangulatot követve lefordultak a hazai részvények a múlt héten. A hangulatot rontották a járvány második hullámától való félelmek, járványügyi szakértők figyelmeztetései a gazdaságok újranyitásának veszélyeiről, a Fed elnökének igencsak borúlátó szavai, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek éleződése is.

Lejjebb ereszkedett a BUX

A BUX csütörtökig fokozatosan süllyedt, míg pénteken pozitív korrekcióval próbálkozott sikertelenül, így a hét utolsó napján is esett. A BUX összesen 2,2 százalékkal értékelődött le a múlt hét során. Az OTP hétfőn még megközelítette a 9500 forintot, majd csütörtökig 8760 forintra zuhant, pénteken egy kisebb felpattanást követően 8850 forintra esett vissza, ami egy hét alatt 4 százalékos veszteséget jelentett.

A Mol hétfőn még 2080 forint felett is járt, majd folyamatosan 1980 forintra esett, a hetet is csak kissé feljebb zárta, így egy hét alatt 2,3 százalékot süllyedt az olajrészvény.

Nagy lendülettel lokális csúcsra, 7150 forintra ugrott a Richter, de végül nem tudta megtartani a 7000 forint feletti szintet,

így 6875 forintra süllyedve, 0,4 százalékot esett egy hét alatt.

Lokális csúcsra emelkedtek a múlt héten a Richter részvényei Forrás: MTI/Faluldi Imre

Az első negyedéves eredményekre várva megostromolta a 400 forintos szintet a Magyar Telekom szerdán, de a befektetők nem örültek túlságosan a forint gyengülése által okozott váratlan veszteségnek, így péntekre 385 forintig estek a részvények, amivel egy hét alatt 1,5 százalékot veszített értékéből. A Magyar Telekom árbevétele és EBITDA-ja ugyanakkor megfelelt a várakozásoknak.

Nem volt szerencsés hete a forintnak sem, már a hét elején visszagyengült 350 fölé az euróval szemben. Szerdán váratlanul nagyot gyengült, teljesen indokolatlanul, majd minimálisan folytatta a gyengülést, így pénteken már megközelített a 355-ös szintet is, a forintot még a kifejezetten kedvező hazai GDP adat sem hatotta meg.

Az első negyedéves 2 százalékos növekedéssel az uniós rangsorban a negyedik legmagasabb növekedést érte el a hazai gazdaság, míg az uniós átlagot, és több régiós országot is messze meghaladta.

A forint közel 1,8 százalékot gyengült az euróval, valamint 1,7 százalékot a dollárral szemben, míg a közös fizetőeszköz 0,2 százalékkal értékelődött le a dollárral szemben. A forinthoz hasonló mértékben gyengült egyébként a cseh korona is, míg a zloty visszaesése kisebb mértékű volt.

Ellentétes hatások a világ tőzsdéin

Pozitív kezdés után elromlott a hangulat az európai tőzsdéken hétfőn, mivel a gazdaságok újraindításával kapcsolatos optimizmust ellensúlyozták a járvány második hullámával kapcsolatos aggodalmak, amit alátámasztottak a dél-koreai és német fertőzöttek újra növekvő számai. Az esést a ciklikus részvények vezették. Az európai tőzsdék többsége végül 0,3-1,6 százalékkal süllyedt. Eséssel indult a kereskedés a tengerentúlon is, azonban a kereskedés végére szépítettek a vezető indexek a technológiai szektor vezetésével, mivel az amerikai befektetők inkább az újraindulásnak örültek. A Dow Jones így is 0,45 százalékot esett, az S&P 500 gyakorlatilag stagnált, azonban a Nasdaq 0,78 százalékkal emelkedett.

Egy maszkot viselő járókelő halad el a New York-i tőzsde előtti bikánál Forrás: AFP/2020 Getty Images/Bruce Bennett

Kedden nehezen találták az irányt az európai tőzsdék, végül néhány kivétellel a defenzívnek számító telekom, egészségügyi és közműszektor vezetésével enyhén emelkedtek.

A bizonytalanságot a járvány újabb hullámától való aggodalmak okozták, miután a kínai Vuhan tartományban, Dél-Koreában és Németországban újra felbukkant, illetve gyorsult a koronavírus terjedése.

A Vodafone 8,7 százalékkal drágult arra a hírre, hogy nem csökkentette az osztalékot.

Fed: A második félévben elindulhat felfelé az amerikai gazdaság

A hosszú hétvégét követően eséssel indítottak a nemzetközi tőzsdék, hét közben azonban fordult a hangulat a pénzpiacokon, és elsősorban az amerikai börzék komolyabb emelkedést tudtak felmutatni. A Fed ugyanis optimista forgatókönyvet vázolt fel az amerikai gazdaság kilátásait illetően, illetve szakértők abban bíznak, hogy az USA munkaerőpiacán is pozitív fordulat jöhet.

Ellentétes hatások miatt kissé süllyedt a DAX. A ThyssenKrupp és az Allianz kiábrándító beszámolói lefelé, míg a ProSiebenSat1 egy nagybefektető vásárlásai miatt, a Deutsche Post pedig az áruszállítás normalizálódásának jelei miatt felfelé húzta a német indexet. A tengerentúlon azonban alaposan elromlott a hangulat, miután a járványügyi szakértők figyelmeztettek, hogy a gazdaság túl korai nyitása a járvány terjedésének gyorsulásához vezethet, aminek súlyosabb gazdasági következményei lennének. A kereskedés végére mintegy 2 százalékkal zuhantak a vezető amerikai indexek.

A befektetők nem hallgatnak a Fed vezetőire

Szerdán az utazási cégek, az autógyártók és a bankok húzták le az európai tőzsdéket a járvány újabb hulláma miatti aggodalmak és Jerome Powell Fed-elnök borúlátó beszéde miatt. A Fed elnöke arról beszélt, hogy elhúzódhat a kilábalás a járvány miatt, ami sorozatos csődöket okozhat. Nagyot zuhant a Commerzbank és az ABN Amro, mivel a céltartalékok miatt veszteséges negyedévet zártak. Tovább romlottak az európai cégek eredménykilátásai is: a második negyedévben 46,7 százalékkal zuhanó eredményekre számítanak. Powell szavai a tengerentúli tőzsdéket is lerántották, nagyot estek a bankrészvények a csökkenő amerikai hozamok miatt. A vezető európai indexek 1,5-2,9 százalékkal, az amerikaiak 1,6-2,2 százalékkal csökkentek.

Jerome Powell, a Fed elnöke pesszimista hangvételű nyilatkozatot adott a múlt héten, de a befektetők ennek ellenére reménykednek a gazdaságok gyors talpraállásában Forrás: Picture-Alliance/AFP/Stefani Reynolds

Estek az európai tőzsdék csütörtökön is, mivel a befektetők a válság elhúzódása miatt aggódnak. Noha az esést a kiskereskedelmi, élelmiszeripari és ipari szektor vezette, az európai bankszektor index történelmi mélypontra zuhant. Az európai indexek végül 1,3-2,8 százalékkal kerültek lejjebb. Mélyben kezdték a kereskedést az amerikai tőzsdék is, azonban napközben élesen fordultak, mivel

a befektetők a gazdaságok újranyitása miatt gyors talpraállásban reménykednek, szemben a Fed vezetők és az egészségügyi szakemberek aggodalmaival. A gazdaságok várt élénkülésével erősödhet az olajkereslet is, így szárnyaltak az olajárak, magukkal húzva az energiaszektort.

A vezető amerikai indexek 0,9-1,6 százalékkal emelkedtek.

Pénteken némileg feljebb korrigáltak az európai tőzsdék, azonban így is jelentős, heti 2,3-6 százalékos veszteséget mutattak. Az amerikai tőzsdék pénteken lefelé vették az irányt, majd felfelé korrigáltak, így egy hét alatt mintegy 1,2-2,7 százalékkal kerültek lejjebb a vezető indexek, a hangulatot az ismét élesedő amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek rontották, a szabadesést mutató, az előző havi 8,3 százalékos visszaesés után, 16,4 százalékkal zuhanó kiskereskedelmi adatok mellett, azonban az újranyitás miatti optimizmus ellensúlyozta a negatív híreket.