Hol ellenőriznek a héten az adórevizorok?

NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelület, NAV ADÓ, Adó, pénz, bevétel, e-bevallás, ügyfélkapu, ügyfél, bevallás,
NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelülete 2016.08.23.
Vágólapra másolva!
Az ADÓtraffipax legfrissebb bejegyzéseiből kiderül, hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre az augusztus 24-én kezdődött 35. héten. A központi témakör a béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése, emellett kiemelt ellenőrzési témakör a katás szerződések vizsgálata.
Vágólapra másolva!

A béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal NAV célzott ellenőrzéssorozatba kezd az utalványokkal visszaélő cégeknél. Az érintett társaságoknál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók – az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül – jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak.

A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol így éltek vissza a béren kívüli juttatás e formájával. A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik. A munkáltatóknak az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük az így juttatott utalványok valós közterheit bevallani és megfizetni, korábbi bevallásaikat önellenőrzéssel módosítani.

A katás szerződések vizsgálata

A NAV az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kata-alanyokkal kötött szerződéseket, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében.

Észak-Budapest

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztusban a Budai Várban, valamint a Duna-korzón és környékén ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Vizsgálatokra számíthatnak még az építkezéseken dolgozó vállalkozások is.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai ebben a hónapban a megye vendéglátóhelyein ellenőriznek. Az ellenőrök egyebek mellett vizsgálják a kedvezményes áfakulcsok használatának szabályszerűségét, továbbá forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Az igazgatóság munkatársai emellett egész nyáron ellenőrzik a szezonálisgyümölcs-árusokat a boltokban, piacokon és közterületen. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

Vizsgálatokra számíthatnak még az építkezéseken dolgozó kivitelező vállalkozások is.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztus 24. és 28. között Budapesten a tanszer-, papír- és írószer-kereskedőket ellenőrzik.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Kelet-Budapest

A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai ezen a héten ellenőrzik a távol-keleti árukat értékesítő kereskedőket, bevásárlóközpontokat és piacokat. A revizorok vizsgálják a számla- és nyugtaadást, az áruk eredetét, az online pénztárgépek használatát, valamint a foglalkoztatottak bejelentését.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai egész augusztusban a megye vendéglátóhelyein ellenőriznek. Az ellenőrök egyebek mellett vizsgálják a kedvezményes áfakulcsok használatának szabályszerűségét, továbbá forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Az igazgatóság munkatársai egész nyáron ellenőrzik a szezonálisgyümölcs-árusokat a boltokban, piacokon és közterületen. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

Vizsgálatokra számíthatnak még az építkezéseken dolgozó kivitelező vállalkozások is.

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai augusztus 24. és 30. között kedden Siklóson, a Tesco Áruház üzletsorán értékesítőknél, csütörtökön a komlói piacon árusítóknál, pénteken pedig Pécsett, a taxis-személyszállítóknál végeznek ellenőrzéseket.

A hivatal munkatársainak megjelenésére a hét minden napján számíthatnak a magánszálláshely-szolgáltatók Pécsett, Komlón, Orfűn, Bólyban és Villányban.

A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgép használatát, valamint a forgalmazott áruk eredetét vizsgálják.

A megye építkezésein továbbra is folytatódnak a szabályos foglalkoztatáshoz kapcsolódó ellenőrzések.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztus 24. és 30. között a szálláshely-szolgáltatókat ellenőrzik. A NAV munkatársai vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága augusztus 25. és 27. között a tanszer-, a papír-írószer- és a ruhakereskedőket ellenőrzi a megyében. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a megyei strandok, fürdők területén működő vállalkozásoknál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztus 17. és 28. között a tanszer-, papír-, írószer- és ruhakereskedőket ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának revizorai augusztus 17. és 29. között az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a fagylaltozókban. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei augusztus 3-ától egészen szeptember 9-éig a tanszer-, papír- és írószer-kereskedőket ellenőrzik.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a 34-35. héten az alábbi területeket ellenőrzik: a szálláshely-szolgáltatókat, azon Balaton parti kereskedelmi és vendéglátó-üzleteket, amelyeket az idén még nem ellenőriztek, valamint a tanszer-, papír- és írószer-árusítókat.

A nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják a revizorok.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Az NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 35. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket.

  • augusztus 24. hétfő: Pócspetri, Máriapócs
  • augusztus 25. kedd: Tiszalök, Tiszavasvári
  • augusztus 26. szerda: Vásárosnamény
  • augusztus 27. csütörtök: Nyíregyháza
  • augusztus 28. péntek: Apagy, Levelek
  • augusztus 29. szombat: Újfehértó

A NAV munkatársai az építőipari alkalmazottak bejelentéseit, valamint a kereskedelmi- és vendéglátóhelyek nyugta- és számlaadását és az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét vizsgálják.

Illusztráció Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztus 24. és szeptember 4. között a zöldség- és gyümölcsárusokat ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az árukészletek eredetét, valamint az online pénztárgép használatához kapcsolódó kötelezettségek teljesítését.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

  • augusztus 24. hétfő: Fadd
  • augusztus 25. kedd: Hőgyész
  • augusztus 26. szerda: Bátaszék
  • augusztus 27. csütörtök: Tamási
  • augusztus 28. péntek: Paks
  • augusztus 29. szombat: Szekszárd

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztus 24. és 28. között ellenőrzik a tanszer-, papír- és írószer-kereskedőket.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

  • augusztus 24. hétfő: Veszprém
  • augusztus 25. kedd: Várpalota
  • augusztus 26. szerda: Ajka
  • augusztus 27. csütörtök: Tapolca
  • augusztus 28. péntek: Veszprém

A NAV ellenőrei a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztus 10. és 25. között a Balaton-parti településeken ellenőrzik a vendéglátóhelyeket, üzleteket, alkalmi árusítókat, valamint a strandokon és azok környékén működő vállalkozásokat. A korábban mulasztó vállalkozások ismételt ellenőrzésre számíthatnak.

Az ellenőrök a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, valamint a pénztárgépek szabályszerű használatát vizsgálják.