Mindennapi takarítószereink változnak meg gyökeresen

woman makes cleaning Beautiful Chores Stereotypical Housewife Girls Women Females Maid Polishing Domestic Life Housework Cute Dusting Young Adult Working Washing Cleaning Hygiene Learning Fun Beauty Caucasian Ethnicity One Person Assistance Happiness Mult
Beautiful young woman makes cleaning the house. Girl rubs dust.
Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb, fogyasztási cikkeket gyártó vállalata, az Unilever bejelentette, hogy tíz éven belül teljesen kivonja a fosszilis alapú adalékokat a tisztítószereiből. Ez azt jelenti, hogy a gyártónál 2030-tól nem használnának kőolajipari származékokat - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A vállalat közlése szerint az eddig használt petrolkémiai összetevőket különböző növényi származékokra, illetve tengerből származó anyagokra, például algákra cserélik 2030-ig termékeikben.

A cél teljesítése a cégóriástól nagyjából 1 milliárd euros, azaz mintegy 350 milliárd forintos beruházást igényel.

A vállalat közlése szerint a vegyi anyagok használata a tisztítószerekben a cég karbonlábnyomának 46 százalékáért felel. Ha sikerül a nagy váltás, a karbonlábnyom mérete akár 20 százalékkal is csökkenthető.

Képünk illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Choreograph/Yuganov Konstantin

Közleményük szerint a koronavírus-járvány alatti megnövekedett kereslet a tisztószerek iránt, arra sarkallta a céget, hogy fokozzák fenntarthatósági erőfeszítéseiket. Egy fenntarthatósággal foglalkozó nonprofit csoport az Unilevert azon hét nagyvállalat közé sorolta a vizsgált 182-ből, melyek a legjobb minősítések egyikét érdemlik a klímaváltozás ellen, valamint a vizek és az erdők megőrzéséért folytatott küzdelemben.

A Guardian felidézi,

a cég korábban megfogalmazott célja az, hogy 2039-ig teljesen megszünteti a termékeihez kapcsolódó karbonkibocsátást.

Az Unilever több száz mindennapi fogyasztási cikk márkáját birtokolja. A tisztítószerek, mosóporok piacáról a Domestos, a Cif, a Surf is hozzájuk tartozik, van ahol pedig a Persil forgalmazói. A vállalat emellett számos élelmiszeripari brandért is felel.