Túl korán hűtötte be a pezsgőt a Tesla

Tesla, logó, autó
07 February 2020, Lower Saxony, Hanover: A Tesla Model X stands in front of a sales shop and service center of the manufacturer of electric vehicles, Tesla. Photo: Julian Stratenschulte/dpa
Vágólapra másolva!
Komoly meglepetést okozott, hogy kiderült, a Tesla részvénye ebben a hónapban még nem kerül be az S&P 500 részvényindexbe. A befektetők ugyanis nagyon számítottak a pozitív döntésre, és a csalódás a részvényárfolyamra is komoly hatással lehet.
Vágólapra másolva!

Több új vállalat részvénye is bekerül szeptemberben az S&P 500 részvényindexbe, azonban a Tesla nincs közöttük. Ez pedig komoly meglepetésként érte a befektetőket, mivel Elon Musk vállalata nemrég az egymást követő negyedik negyedévben ért el nyereséget, amivel teljesítette a belépés alapkövetelményét.

Ráadásul a MarketWatch által idézett elemzők hangsúlyozták,

a Tesla legutóbbi tőzsdei szárnyalása mögött jelentős részben épp az állt, hogy a befektetők lényegében elkönyvelték a bekerülést az S&P 500-ba.

Miként az egyik szakember fogalmazott, „behűtötték a pezsgőt, a kedvező döntést pedig beépítették az árfolyamba."

Túl korán örültek a Tesla befektetői Forrás: Imaginechina via AFP/Wu Ming - Imaginechina/Wu Ming

A Tesla árfolyam egyébként több mint 31 százalékot emelkedett, miután a vállalat július 22-én közzétette a legutóbbi negyedéves gyorsjelentését. Jóllehet a múlt héten a papír csökkenést mutatott, miután a vállalat feldarabolta a részvényeit.

Ezzel együtt a Tesla még mindig elképesztő tőzsdei szárnyalásban van ebben az évben, aminek következtében péntekig a társaság piaci értéke 380 milliárd dollár volt.

A felfutás a cégalapító, Elon Musk személyes vagyonát is lendületesen megemelte.

A Tesla részvénye több mint 6 százalékot gyengült a pénteki zárás utáni kereskedésben, miután kiderült az S&P döntése. Az újonnan bekerülő három papír árfolyama viszont emelkedett. A Catalent 3 százalékot, az Etsy 5 százalékot, míg a Teradyne 2 százalékot izmosodott.