Itt van a nagy üdítőgyártó első papírpalackja, némi műanyaggal - videó

Dr. Life,  Így roncsolja a fogakat a szénsavas üdítő
Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb műanyagszemét-termelője, a Coca-Cola, igyekszik a fenntarthatóság élére állni: a dán Paboco startuppal együttműködve elkészült az első, 100 százalékban bioalapú és újrahasznosítható papírból álló palack.
Vágólapra másolva!

A dolog szépséghibája, hogy a videón látható prototípusban még mindig van némi műanyag - emeli ki a forbes.hu. Stijn Franssen, a vállalat kutatás-fejlesztés csomagolási innovációs menedzsere azt mondta: papírvázból áll az első darab, de még egy vékony műanyag a bélelése. Ugyanakkor maga a műanyag is teljesen újrahasznosított és használat után is újrahasznosítható.

A tömeggyártásba már elvileg a műanyag nélküli verzió kerül.

A kép illusztráció Forrás: AFP/Sputnik/Anatoly Medved

A vállalat közleményében azt írta:

2030-ig minden egyes eladott palackja vagy fémdoboza után összegyűjt és újrahasznosít egyet, ezzel is jelentősen csökkentve az új, nem újrahasznosított csomagolóanyagok használatát, miközben csak 100 százalékban újrahasznosítható csomagolóanyagokkal dolgozik.

Nagy váltás ez január óta, amikor a davosi Világgazdasági Fórumon Beatriz Perez, a Coca-Cola fenntarthatóságért felelős vezetője még úgy érvelt: folytatják a műanyag palackok árusítását, mert a fogyasztók részéről igény mutatkozik a műanyag palackokra.