Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egyeztetés kezdődött a hátrányos helyzetű települések vállalkozásfejlesztési támogatásáról

GYÖRGY László
Budapest, 2020. szeptember 10. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart az Irinyi Terv iparstratégiai támogatásai program 2020. évi eredményeiről a minisztériumban 2020 szeptember 10-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Társadalmi egyeztetés kezdődött a hátrányos helyzetű településeken működő kis- és mikrovállalkozások fejlesztési támogatásáról - jelentette be sajtótájékoztatóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Budapesten.
Vágólapra másolva!

György László közölte, hogy a pályázat a tervek szerint 2 és 10 millió forint közötti összeggel segítheti a szabad vállalkozási zónák 1202 településén működő társaságokat. További 162 felzárkózó településen 60 millió forint a felső határ, ám ez mindkét esetben módosulhat a visszajelzések alapján.

A támogatási intenzitás 70 százalék, a pályázat január elején kezdődhet.

Az államtitkár kiemelte, hogy mind a pályázatírás, mind a projektmenedzsment költsége elszámolható.
A felhívás ágazati korlátozásokat sem jelöl ki, vagyis a termelő cégek mellett kereskedelmi, szolgáltató és építőipari vállalkozók is pályázhatnak új eszközök, berendezések, gépek vásárlásával, ingatlanfejlesztéssel.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az elnyert összeg az alkalmazottak munkabérére, képzésére, vagy informatikai fejlesztésekre is fordítható. A Kedvezményezett települések gazdaságélénkítő programba, és a Felzárkózó települések programba tartozó falvak vállalkozásai, szociális szövetkezetei előminősítésen vesznek részt, amelyben az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. segíti őket.

György László a gazdasági működőképesség fenntartásával indokolta a támogatást.

Értékelése szerint a gazdaságvédelmi akcióterv rövidtávon már biztosan sikeres, de közben arra is figyelni kell, hogy a munkahelyek megőrzésére fordítható támogatások az ország minden részére eljussanak. Mint fogalmazott, a kormány a vállalkozások üzleti és működési feltételeinek javításával a hátrányos helyzetű térségek népességmegtartó erejét növeli.

Az államtitkár kiemelte, hogy a beruházási támogatásokkal együtt a kormány új munkahelyek létrehozására tízszer nagyobb összeget fordított, mint a meglévők védelmére. Ennek is köszönhető, hogy az augusztusi adatok alapján a foglalkoztatottak aránya meghaladta a 4,5 milliót, ez mindössze 18 ezerrel marad el az egy évvel korábbitól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről