Magyarország elkötelezett a gazdaság zöld átállása mellett

Kaderják Péter
Kaderják Péter ad interjút 2018 április 17-én
Vágólapra másolva!
Magyarország elkötelezett a gazdaság zöld átállása mellett, nincs szó vétóról az európai klímavédelmi célok elérése kapcsán - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Kaderják Péter kifejtette, Magyarország az elmúlt harminc évben kiemelkedő teljesítményt nyújtott, az 1990-es szinthez képest már egyharmadával csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, ez európai uniós átlagban csak 25 százalék. A magyar teljesítmény európai szinten a nyolcadik legjobb. Az egy főre jutó üvegházhatású gáz kibocsátásában pedig messze az uniós átlag alatt van Magyarország - tette hozzá.

A magyar kormány elkötelezett a klímacélok teljesítése mellett, egyeztetés folyik arról, hogy a megemelt klímacélok teljesítésével aránytalanul ne terheljék a magyar lakosságot, tehát méltányos megoldás szülessen - hangsúlyozta az államtitkár annak kapcsán, hogy

az EU a 2030-ra a jelenleg érvényben lévő 40 százalék helyett 55 százalékkal csökkentené károsanyag-kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Dr. Kaderják Péter, az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kaderják Péter emlékeztetett, az eddigi klímapolitikai célok teljesítésénél alapelv volt, hogy az unió tagállamai különböző induló helyzetből hajtják végre a jelentős átalakulást, és hagyni kell rugalmasságot abban, hogy az egyes országok milyen tempóban haladnak a klímasemlegesség 2050-es elérése felé.

Mint mondta, ezt Magyarország el tudja fogadni, de álláspontja szerint a közös 2030-as 55 százalék mellett valamennyi teljesítést minden tagállamnak vállalnia kellene, mert több, klímavédelmi szempontból hangos tagállam 1990 óta egyáltalán nem csökkentette szén-dioxid-kibocsátását. Többen potyautasok a közös politikában és ez aláássa az európai klímapolitika hitelességét - fogalmazott.

- mondta.

Hozzátette, hogy a magyar álláspont szerint a klímacélok elérésénél a rezsiköltségek indokolatlan emelkedését el kell kerülni, és minden lehetséges technológiát fel kell használni. Van helye az atomenergiának, a megújuló energiának, az energiahatékonysági beruházásoknak, és középtávon még a földgázfelhasználásnak is - jelezte az államtitkár.