Szárnyal a minilakások piaca Hongkongban

Densely crowded apartment buildings, Hong Kong Island, Hong Kong photography colour colour image COLOR color image HORIZONTAL horizontal image day outdoors outside nobody no one no-one travel destination travel destinations travel DOWNTOWN crowded apartme
Densely crowded apartment buildings, Hong Kong Island, Hong Kong, China, Asia
Vágólapra másolva!
Egyre nő a kereslet a világ legdrágább ingatlanpiacán a parányi lakások iránt. Hongkong forró ingatlanpiacát még a koronavírus-járvány, és a közelmúlt politikai fejleményei sem tudták lehűteni.
Vágólapra másolva!

2019-ben az eladott lakások 13 százaléka kevesebb, mint 24 négyzetméter volt, ez körülbelül két parkolóhely méretének felel meg.

Az ilyen jellegű lakások eladása 2010-ben még csak a piac 0,2 százalékát tette ki.

Azonban Hongkong elszabadult ingatlanárai megnehezítették a fiatalabb generációk tagjai számára a lakáshoz jutást. Így egyre inkább előtérbe kerültek a kisebb, ám megfizethetőbb lakások. Az úgynevezett nano apartmanok a magyar pénztárcához mérve gyakorlatilag éppúgy megfizethetetlenek,

átlagos áruk 190 millió forint körül mozog.

Ráadásul egy ekkora alapterületű lakásban szinte elképzelhetetlen, hogy külön hálószoba legyen, vagy normális szellőzés a fürdőben.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Frank Rumpenhorst

Hongkongban a szűk élettér igen nagy probléma. Az alacsony jövedelmű lakosok úgynevezett koporsóházakban laknak, melyek lényegében csak egy ágyat jelentenek, minimális tárolóval. Sokan azonban illegálisan élnek ipari épületekben vagy konténerházakban.

Az árak pedig valószínűleg nem fognak változni a közeljövőben. A koronavírus járvány sem gyakorolt különösebb változást az ingatlanárakra, mindössze 1 százalékkal estek 2020-ban.