Az IMF szerint egyre jobban látni a világgazdaság talpra állását

görög témához Nemzetközi Valutaalap,  IMF Washington
The seal of the International Monetary Fund is seen on a headquarters building in Washington, DC on July 5, 2015. The euro was dropping against the dollar after early results of the Greece bailout referendum suggested the country rejected fresh austerity demands from EU-IMF creditors. AFP PHOTO/MANDEL NGAN / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap felfele javította a világgazdaság növekedési kilátásaira vonatkozó előrejelzését. A szervezet szerint egyre világosabban látszik a globális gazdaság talpra állása a koronavírus-járvány által okozott nehézségekből.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) közölte, a legfrissebb elemzésük szerint a világgazdaság 6 százalékkal bővülhet 2021-ben, szemben a januárban várt 5,5 százalékkal. A szervezet szerint a koronavírus elleni vakcinák jelentősen javítják a globális gazdaság kilátásait – írja az RT.com.

Noha a járvánnyal kapcsolatban még mindig sok a bizonytalanság, egyre tisztábban látszik a kiút a koronavírus által előidézett egészségügyi és gazdasági válságból

– mondta Gita Gopinath, az IMF vezető közgazdásza.

A globális GDP 2022-ben 4,4 százalékkal erősödhet, ami szintén magasabb a korábban becsült 4,2 százalékos ütemnél. A tavalyi évre egyébként az IMF 3,3 százalékos globális GDP-csökkenést számolt.
Gopinath azonban kiemelte, a globális gazdaság talpra állása igencsak egyenetlen. Ez azt jelenti, hogy az egyes országok és térségek igen eltérő növekedési ütemre számíthatnak.

Egyre optimistább a világgazdaság növekedésével kapcsolatban a Nemzetközi Valutaalap Forrás: AFP/Mandel Ngan

Az úgynevezett fejlett gazdaságok körében 5,1 százalékos GDP-növekedés várható ebben az évben. A Valutaalap kiemelte, a világ legnagyobb gazdaságának számító Egyesült Államokban a GDP szintje idén már visszatérhet a járvány előtti szintre. Más országokban azonban erre 2022-ig várni kell.

A feltörekvő piacokon és a fejlődő gazdaságokban is hasonló a helyzet.

Kína például már 2020-ban visszatért a járvány előtti GDP-szintre, miközben számos országban erre csak 2023-ban lesz lehetőség

– mondja a szervezet jelentése. A feltörekvő piacok és fejlődő gazdaságok globális csoportja egyébként 6,7 százalékos GDP-növekedést produkálhat 2021-ben – az összesítéshez képest kimagasló India, ahol az IMF 12,5 százalékos bővülést vár.

Jövőre a fejlett gazdaságok 3,6 százalékos, míg a feltörekvők és fejlődők 5,0 százalékos növekedést produkálhatnak a legfrissebb IMF-elemzés alapján.

A tavalyi visszaesések becslésében is érezhető a régiós különbség. Míg a fejlett gazdaságok GDP-je 4,7 százalékkal, addig a fejlődőké csupán 2,2 százalékkal csökkenhetett.